Lussekatter med mandelmassa

Bästa lussekatterna 2018

Jag vet inte hur det är med dig, men jag är typen som sätter igång med julen redan i november. En av orsakerna är kanske att jag lägger upp alla recept i bloggen i förväg. Då måste jag komma i julstämning när jag gör det. Å andra sidan tycker jag att Sveriges mörker kan bli lite överväldigande när vi slår över till vintertid. Då passar jag på att dra igång med julmyset redan i november.

Madeleine Landley dukarI början suckade min sambo och tyckte det var knäppt att jag smygstartade med julen. Idag, efter 18 år tillsammans, har han vant sig. När jag köpte adventsljusstakar till vårt nya landställe i slutet av oktober knorrade han faktiskt inte (men jag väntade med att sätta upp dem). Första helgen i november var det faktiskt han som plockade fram pepparkakorna efter middagen, och dessutom tyckte att det var en god idé att ta med glögg till landet. Japp, jag har förstört honom ;)

Jag är egentligen inte mycket för att överdriva julen. Jag kan sträcka mig till att ha en adventsljusstake eller två eftersom det är trevligt med lite ljus i fönstren. Utöver det har jag inte direkt något julpynt. Möjligtvis någon julgranskula i dörrhålet och de två tomtarna som vi fått av min och sambons mammor. Utöver det tänder jag ljusslingorna (som vi ändå har året runt), lyssnar på juljazz och dricker glögg. För mig handlar julen mer om ljuset, musiken och maten.

Lussekatter

Lussekatter Bakning

Sötsaker till jul

Och när vi ändå är inne på det här med maten tänkte jag idag bjuda på detta goda recept på lussekatter med mandelmassa. Snacka om en lyxigare variant av lussekatter! Till vissa jular samlar jag familjen (eller bara tvingar sambon) för att baka julkakor och godis. Det här är ett trevligt sätt att komma igång med julbestyren och att samla under mer avslappnade former. Tillsammans bakar vi, dricker glögg och har det mysigt. Glöggen brukar jag ofta göra själv. Recept på hemmagjord glögg hittar du här.

Röda lussekatter med rödbetaDessa lussekatter baseras på mitt favoritrecept på lussekatter där degen blir till fluffiga och fina lussekatter. Många håller på och trixar i oändlighet för att hitta det bästa lussekattsreceptet, men jag anser mig redan ha hittat det. När man sedan rullar in lussebullarna med härlig mandelmassa blir det som ett extra lyft. Det här receptet kommer jag definitivt att hålla mig till hädan efter. Tur att det finns här i Landleys kök så jag lätt kan hitta det ;)

Kolla också in;

» Klassiska, saftiga Lussekatter
» Röda lussekatter med rödbeta
» Nyttigare lussekatter med kesella

Några tips när du bakar lussekatter

Om degen inte jäser kan det vara så att jästen är gammal, att det är för mycket av någon ingrediens i degen, att degvätskan är för varm eller för kall, eller att övriga ingredienser är för kalla. Se också till att degen inte jäser på en för kall eller dragig plats.

Om degen flyter ut och blir platt kan degen ha jäst på en för varm plats. Jästen kanske löstes med socker/sirap? Dessa ska i efter jästen. Degen kan också ha blivit otillräckligt blandad eller att det helt enkelt är för lite mjöl i degen.

Om degen blir för kompakt kan det vara för mycket mjöl i degen eller att bullarna har inte jäst tillräckligt länge på plåten.

Lussekatter med mandelmassa

20 stycken

Lussekatter med mandelmassa

100g smör
2,5 dl mjölk
1/5 paket jäst (25g)
1,5 paket saffran
1 dl ljus sirap
0,5 tsk salt
500g vetemjöl
100g mandelmassa
1 ägg till pensling

  • Smält smör i en kastrull. Rör i mjölk och värm till 37°C – använd gärna en termometer. Smula ner jästen i mjölken och rör tills jästen löst sig. Rör i saffran, sirap och salt. Se till att sirapen är rumstempererad och inte för kall.
  • Ha ner lite vetemjöl vartefter i skålen med degvätskan. Arbeta degen tills den är smidig, cirka 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. Ställ degbunken på en dragfri plats med jämn temperatur – gärna ovanpå spisen, och täck med en bakduk. Låt jäsa i 60 minuter.
  • Knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i 20 delar och rulla ut varje del till en smal korv. Ta lite mandelmassa till varje lussekatt och forma till två platta, rektangulära bitar på cirka 2 centimeter. Lägg bitarna i varje ände av korven och rulla ihop lussekatten till ett S med mandelmassan inåt. Se till att mandelmassan inte sticker upp för mycket. Lägg ut lussekatterna på bakplåtspapper på plåtar. Täck med bakduk, låt jäsa i 30 minuter.
  • Värm ugnen till 250°C. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda sedan mitt i ugnen i 5-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.