Lussekattsbullar med kanel

Kanelbullar med lussekattsdeg

Vad blir det när man korsar lussekatter och kanelbullar? Lussekattsbullar med kanel så klart. Dessa härliga bullar brukar jag baka till jul. Istället för att göra en vanlig vetedeg gör jag en deg för lussebullar. Degen kavlar jag ut och sedan brer jag på en blandning av smör, socker och kanel.

För det mesta gör jag hälften av bullarna med denna fyllning och resten av bullarna med mandelmassa. Det är bara att halvera mängden för fyllning i detta recept och hälften i det andra. Efter att ha gjort bullarna på detta vis trycker jag det är lite tråkigt med vanliga lussekatter som man bara rullar ihop.

Godaste julbullarna

Det blir ju trots allt ganska många bullar, så jag brukar frysa in en större del av dem och sedan bara plocka fram när man vill bjuda på dem. Då håller de ju hur länge som helst. Jag som själv är dålig på att äta sötsaker har faktiskt fortfarande kvar ett gäng i frysen till denna jul. Smidigt. Nu när december är här blir det helt klart till att bjuda på några när föräldrarna svänger förbi på besök.

En parentes är att det blir bäst om man väger de torra ingredienserna. Men om du vill räkna om mjölet så väger en deciliter 60 gram. VIll du göra vice versa med mjölken så väger 1 dl mjölk 100 gram.

» Här hittar du fler recept på julgodis och julkakor

Lussekattsbullar med kanel

Lussekattsbullar med kanel

ca 30–34 bullar

100g smör
2,5 dl mjölk
1/2 paket jäst (25g)
1 påse saffran (0,5g)
1 dl ljus sirap
0,5 tsk salt
580–600g vetemjöl
1 ägg till pensling

Fyllning med kanelsmör:

200g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk kanel

  • Smält smör i en kastrull. Rör i mjölken och värm till 37°C – använd gärna en termometer för att kontrollera temperaturen på degvätskan. Smula ner jästen och rör till jästen löst sig. Rör i saffran, sirap och salt.
  • Häll över degvätskan i en bunke (se till att den inte är för kall, då sänks temperaturen på degvätskan). Ha ner lite vetemjöl vartefter i bunken och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös och elastisk. Ställ degbunken på en dragfri plats med jämn temperatur – gärna ovanpå spisen när ugnen är igång, och täck med en bakduk. Låt jäsa i 60 minuter.
  • Knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och kavla ut dem till kvadratiska plattor som är cirka 3 mm tjock.
  • Rör ihop rumsvarmt smör med strösocker och kanel. Bred på smeten med en smörkniv eller spatel på båda rektanglarna. Rulla ihop båda kvadraterna från ena långsidan så rullarna blir så långa som möjligt. Skär till cirka 2 cm tjocka skivor och placera varje rulle i en bullform. Ställ ut på en plåt och täck med bakduk. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda sedan i 250°C på över- och undervärme i 6–8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.