Lussekattsbullar med mandelmassa

Gör lussekatterna som en kanelsnäcka

Kanelbullar i all ära. Men vad händer när man kavlar ut lussekattsdegen och snurrar ihop den som en kanelbulle? Det blir hur gott som helst! Mandelmassa till saffransdeg är en härlig kombination som många kanske inte provat än. det är mycket roligare än de där gamla russinen. Efter att ha pillat in mandelmassa i lussekatterna kom sedan detta recept till på lussekattsbullar med mandelmassa. Det är ett hett tips till glöggfika och lucia.

Lussekattsbullar med mandelmassaTidigare jäste jag alltid min lussekatts-deg i en övertäckt degbunke av metall ovanpå spisen. Då hade jag ugnen integrerad i själva spisen så när ugnen blev varm där under kunde degen få värme till att jäsa bra.
 
Idag, när jag istället har en häll med separat ugn bredvid har jag istället börjat jäsa degen i ugnen. Då sätter jag ugnen på 30°C på över- och undervärme och ställer in bunken övertäckt med bakduk i ugnen. Jästiden är den samma temperaturen hålls jämn.

Överdriv inte jästiden

Tänk på att inte överdriva jästiden på bullarna. Då når degen sin peak för att sedan börja falla ihop igen. Jag har gjort det misstaget några gånger när jag haft annat att göra och inte hunnit ta hand om degen när den jäst klart. Då käkar jästen upp allt det fluffiga och bullarna blir torra.

Det finns så klart också andra saker som kan gå fel. Alla svar på varför degen inte jäser, flyter ut eller blir för kompakt hittar du här. Nedan bjuder jag på mitt senaste lussekatts-recept; lussekattsbullar med mandelmassa. Tål du eller dina gäster inte nötter kan man naturligtvis byta mot den klassiska kanelbulle-fyllningen gjord på smör, socker och kanel istället.

» Här hittar du fler recept på julkakor och julgodis

Lussekattsbullar med mandelmassa

ca 30-34 bullar

Lussekattsbullar med mandelmassa

100g smör
2,5 dl mjölk
1/2 paket jäst (25g)
1 påse saffran (0,5g)
1 dl ljus sirap
0,5 tsk salt
580-600g vetemjöl
1 ägg till pensling

Fyllning med mandelmassa:

100g rumsvarmt smör
100g + 40g mandelmassa

  • Smält smör i en kastrull. Rör i mjölken och värm till 37°C – använd gärna en termometer för att kontrollera temperaturen på degvätskan. Smula ner jästen och rör till jästen löst sig. Rör i saffran, sirap och salt.
  • Häll över degvätskan i en bunke (se till att den inte är för kall, då sänks temperaturen på degvätskan). Ha ner lite vetemjöl vartefter i bunken och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös och elastisk. Ställ degbunken på en dragfri plats med jämn temperatur – gärna ovanpå spisen när ugnen är igång, och täck med en bakduk. Låt jäsa i 60 minuter.
  • Knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och kavla ut dem till kvadratiska plattor som är cirka 3 mm tjock.
  • Rör ihop rumsvarmt smör med 100g mandelmassa till en grynig blandning. Bred på smeten med en smörkniv eller spatel på båda rektanglarna. Dela 40g mandelmassa på hälften. Rulla till två smala korvar som är lika långa som långsidan på rektanglarna. Lägg en mandelmassakorv utmed långsidan på båda degrektanglarna och rulla ihop till en rulle så mandelmassakorven hamnar i mitten av bullen. Skär till cirka 2 cm tjocka skivor och placera varje rulle i en bullform. Ställ ut på en plåt och täck med bakduk. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda sedan i 250°C på över- och undervärme i 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.