Inspirerande maträtter med kräftor
När sambon fyllde år bestämde jag mig för att bjuda på god mat med havets läckerheter. Först blev det denna förrätt som består av 3 smårätter med kräftor, helt enkelt tre olika delar med nyskalade kräftstjärtar. Till huvudrätt blev det grillad hajmal med smörslungad potatis och kräftröra, följt av efterrätten sommartårta med maräng och jordgubbar. Hela menyn gick i sommarens tecken med inspiration från skärgården.
Lyxig förrätt med kräftstjärtar
Till denna förrätt använde jag hela, frysta kräftor som skalades. Kräftstjärtarna blev dekoration, spillet från stjärtar och klor hamnade i kräftröran medan skalen kokades till en härlig kräftsoppa. Denna förrätt kan med fördel lagas i förväg. Pajen serveras kall och likaså potatiskakan. Gör allt klart i förväg – utom brödskivorna. När det är dags att äta steker man brödet och lägger upp de olika toppingarna.
Dryckestips till förrätten
Till det hela passar den ekologiska ölen Falcon Raw (1484) i det stora glaset. Det här är en len och gräddig öl som många tycker om. I det lilla snapsglaset lämpar sig Östgöta Sädesbrännvin (1602) alldeles utmärkt.
Två paket frysta kräftor går åt till åtta personer, men du kan även byta det mot två burkar kräftstjärtar i lag.
» Fler recept med kräftor hittar du här.
Liten ostpaj toppad med kräftor och lök
Pajdeg:
1,5 dl vetemjöl
50g smör
1 nypa salt
2 krm ättika (12%)
1,5 msk vatten
Pajfyllning:
1,5 dl riven prästost
1 ägg
0,5 dl grädde
peppar, lökpulver
1/2 gul lök
smör
8 kräftstjärtar
1. Knåda ihop mjöl med rumsvarmt smör och salt. Blanda ättika och vatten i en skål och knåda ihop med degen. Lägg en remsa med bakplåtspapper utmed en avlång sockerkaksform och smöra sidorna. Kavla ut degen och platta ut den i formen. Pajkanten ska bli cirka 1,5 centimeter hög. Förgrädda i 10 minuter i 200°C.
2. Riv ost och blanda med ägg och grädde. Smaka av med peppar och lökpulver. Ha ner oströran i pajskalet och grädda sedan i 25 minuter på 200C°.
3. Halvera och skiva löken. Smält smör i en liten kastrull och låt löken mjukna långsamt i det. Skär upp pajen i små fyrkanter och toppa med lök och kräftstjärtar.
Smörstekt bröd med rom- och kräftröra
Rom- och kräftröra:
1/2 röd lök
3 msk hackad, färsk dill
0,5 dl creme fraiche (30%)
rivet citronskal
2 msk stenbitsrom
Övrigt:
2 brödskivor,
exempelvis rund och god
smör
färsk dill till dekoration
1. Finhacka röd lök och dill. Rör ihop med creme fraiche och rivet citronskal. Vänd ner stenbitsrommen till sist.
2. Stansa ut rundlar ur brödskivan med metallringar eller ett glas. Smält smör i en stekpanna och stek på brödbitarna. Lägg upp på tallrikar och toppa med röran. Dekorera med en dillkvist.
Potatiskaka, picklad fänkål med kummin och smöriga kräftor
Potatiskaka:
7 mellanstora potatisar
2 msk hackad persilja
salt, peppar, lökpulver
Picklad fänkål:
1 dl tunnhyvlad fänkål
2 tsk ättika (12%)
1,5 dl vatten
1 tsk strösocker
1 tsk hel kummin
salt
Smöriga kräftor:
smör
12 kräftstjärtar
1. Skala och koka potatisarna i saltat vatten. Slå av det kokande vattnet och slå på kallt vatten så kokningen avstannar. tärna potatisen och blanda med hackad persilja och kryddor. Ställ in i kylen i en skål.
2. Tunnhyvla fänkålen. Blanda ättika, vatten, strösocker, kummin och salt. Lägg ner fänkålen och låt det stå och dra i kylen under dagen.
3. Smält smör i en kastrull och vänd ner kräftstjärtarna.
4. Lägg ut potatismoset på en skärbräda och platta till det så det blir jämntjockt – cirka 3 cm högt. Stansa ut plattor med en metallring. Lägg upp på tallrik och toppa med avrunnen fänkål och kräftstjärtar.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.