Fiskgryta med fisk och skaldjur

Enkel gryta med fisk och skaldjur

Den här grytan är en riktig favorit i det Landleyska köket. Den är trots allt både lyxig och god. För den som älskar fisk och skaldjurs är det här ett gott recept man bara måste prova. Det har liksom extra allt och lite därtill. Dessutom är det enklare att göra än man kan tro även om det krävs lite fler ingredienser.

Med hemmagjord aioli

Vi har arrangerat stora kräftskivor under många år, men till slut var vi så trötta att vi skippade det ett år. Då lagade jag denna goda fiskgryta med fisk och skaldjur istället. Vill man ha i saffran är det inga problem. Ta då ett paket saffran till mängden nedan. Jag brukar oftast göra min fiskgryta utan saffran eftersom jag tycker det blir en renare smak.

Jag brukar servera en snabblagad aioli som innehåller mindre fett då den istället görs på creme fraiche. Jag tycker personligen att en vanlig aioli känns så tjock att blodkärlen löper amok bara man tänker på det. Är man däremot laktosintolerant får man istället satsa på en vanlig aioli med ägg och olja, eller använda sig av laktosfri creme fraiche. Denna aioli smaksätts med citron och passar perfekt som en uppfräschande piff till hela maträtten.

Vad är skillnaden på musslor i röda och blåa nät?

Visste du förresten att blåmusslor packade i blåa nät är som regel odlade, medan blåmusslor i rött nät är skördade från vilt bestånd.

Många kan tycka det är svårt att tillaga musslor eftersom man det är knepigt att veta om de är dåliga eller inte. Men, det är faktiskt enkelt. Gör bara så här;

  • Släng de musslor som har trasiga skal.
  • Knacka på de musslor som är öppna så att de stänger sig – om de inte stängs, släng dem.
  • Lägg musslorna i ett kallt bad, snoppa och skrubba dem noga och släng de som flyter.

Fiskgryta med fisk och skaldjur

För: 4 personer

Lyxig fiskgryta med fisk och skaldjur

Fiskgryta:

1 nät färska blåmusslor
500g frysta räkor med skal
1 kg frysta kräftor
2 styckfrysta laxfiléer
2 styckfrysta torskfiléer
3 vitlöksklyftor
6 dl vatten
1 gul lök
3 morötter
120g fänkål
1 röd paprika
3 dl grädde
1 dl vitt vin
2 msk majsstärkelse
salt, peppar

Citrusaioli:

2 dl creme fraiche (34%)
2 msk lätt majonnäs
2 vitlöksklyftor
1/2 citron
salt, peppar

1. Tina fisk och skaldjur. Släng de musslor som har trasiga skal. Knacka på de musslor som är öppna så att de stänger sig – om de inte stängs, släng dem. Lägg musslorna i ett kallt bad, snoppa och skrubba dem noga och släng de som flyter. Rensa räkor och kräftor, men behåll stjärtskalet på hälften av kräftorna (så blir det mer dekorativt).

2. Lägg kräft- och räkskal i en kastrull tillsammans med vitlök. Häll på vatten och låt det stå och puttra på svag värme i en timme. Sila bort skalen genom ett durkslag så du får en buljong.

3. Tärna fisk och hacka gul lök, vitlök, morötter, fänkål och paprika. Ha ner allt i kastrullen med buljongen och slå på vin. Låt det puttra på mediumvärme i cirka 10 minuter.

4. Rör ut majsstärkelsen i en halv deciliter kallt vatten. Slå på grädde samt majsstärkelsen i grytan. Låt det puttra ihop ytterligare 2-3 minuter. Lägg i kräftor, räkor och musslor och låt det ligga i en minut. Lägg på locket och tag kastrullen från plattan.

5. Rör ihop crème fraîche och majonnäs tillsammans med pressad vitlök och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.