Lyxig höst-stroganoff med grönkål och äpple

Lyxig korvstroganoff

Detta recept på lyxig höst-stroganoff med grönkål och äpple passar fint att svänga ihop på hösten. Det är ju nämligen då det är dags att både plocka äpplen och skörda grönkål. Jag tycker att klassisk korvstroganoff kan kännas lite fattig så jag tycker det är gott att ha i ganska mycket grönsaker i stroganoffen. Då får man dessutom i sig lite mer grönt på ett enkelt sätt.

Morötter, gul lök och purjolök samsas bland grönsakerna tillsammans med två olika färger på paprikan – det blir snyggast så. Man kan så klart bara ta en sort om man vill det. Falukorven kryddar jag med grillkrydda när den steks – det är en riktig falukorvs-krydda, om du frågar mig. För att göra denna stroganoff ännu lyxigare har jag i både grädde och crème fraiche. Då får den lite extra syra och blir riktigt krämig och fin. Jag har också i dijonsenap och tomatpuré för färg och smak.

Denna stroganoff serverar jag med kokt ris till, men man kan ju sjävklart ta kokt potatis, potatismos eller quinoa om man känner för det. Jag är ju dock en ris-älskare så jag brukar vilja ha det så ofta som möjligt. Vill man lyxa till riset ännu lite kan man göra detta brasilianska vitlöksris.

» Här hittar du fler olika recept på korvstroganoff

Lyxig höst-stroganoff med grönkål och äpple

Lyxig höst-stroganoff med grönkål och äpple

För: 4–6 personer

800g falukorv
grillkrydda
1/2 gul lök
2 morötter
15 cm purjolök
100g grönkål
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
salt, peppar
2 gula äpplen
1 dl tomatpuré
1,5 msk dijonsenap
5 dl vispgrädde
2 dl vatten
2 dl crème fraiche

Tillbehör:

3–4 dl ris

  • Skiva falukorven och skär den till stavar. Smält smör i en stekpanna med höga kanter. Ha ner falukorven och stek den på hög temperatur så den får lite yta. Pudra över ett varv med grillkrydda under stekningen.
  • Hacka lök och skär morötterna till cirka 3 centimeter långa stavar. Dra ner tempen till medelvärme och ha i lök och morötter tillsammans med falukorven.
  • Skiva purjolök och skär grönkålen till mindre blad (jag brukar även skära bort den hårdare mittnerven och hacka den). Kärna ur och skär paprikan till remsor på längden. Ha ner allt i pannan och låt det mjukna Salta och peppra ett varv.
  • Kärna ur och tärna äpplena till ganska stora bitar. Ha ner i pannan och låt dem stekan med en minut. Ha sedan ner tomatpuré, dijonsenap, vispgrädde, vatten (skölj ur grädd-tetran med vattnet och ha i) och crème fraiche. Låt allt puttra ihop i 5–10 minuter. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Servera med kokt ris.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.