Festligt och enkelt till nyårsafton
Vem har sagt att en gryta bara passar som vardagsmat? Jag bjuder ofta på en god och värmande gryta under hösten och vintern när vi har gäster eftersom det både är enkelt och trevligt. Visst finns det dessutom grytor som är helt och hållet dedicerade till helg och snygga middagsbjudningar. Som denna hummergryta där den stiliga hummerstjärten serveras mitt på.
Man kan naturligtvis försiktigt pilla ut hummerstjärten innan man serverar, och lägga överst på tallriken, men jag tycker att det blir lite extra effektfullt när det knallröda skalet är kvar. Då blir det också lite mer att göra än att bara sleva i sig det hela – gästerna måste ju ändå få jobba lite för brödfödan. Vad dricker man till grytan då? Naturligtvis ett mousserande vin eller champagne!
Gryta som passar till fest
Detta recept på lyxig hummergryta med citron och dill kommer från min första kokbok Grytor – lättlagat till vardag och helg. Här bjuds man på 50 goda recept på grytor och olika tillbehör som passar till. Gryta är värmande och god mat som är perfekt att laga under hösten och vintern. Dessutom kan de lätt göras festliga och serveras exempelvis som en lättlagad huvudrätt på nyårsafton. Vill du ha något till till grytan kan det vara gott med bröd, exempelvis varma vitlöksbröd. Såna kan man ju köpa färdiga för att göra det enkelt och bara lägga in i ugnen.
» Här hittar du fler recept som passar till nyårsafton

Lyxig hummergryta
3 schalottenlökar
3 stora morötter
2 stora vitlöksklyftor
150g sockerärtor eller sugarsnaps
1 röd chilifrukt
4 msk hummerfond
5 dl crème fraiche
4 dl vatten
1/2 citron
0,5 dl hackad dill
svartpeppar
800g fast potatis
2 kokta humrar
Till dekoration:
4 skivor citron
4 dillkvistar
- Finhacka schalottenlök, morot och vitlök. Värm en traktörpanna till medeltemperatur och lägg i en stor klick smör. Lägg i lök och morot. Stek några minuter under omrörning till den börjar mjukna och lägg sedan i vitlöken.
- Skiva sockerärtorna och finhacka chilifrukten. Lägg allt i pannan och låt det stekas några minuter under omrörning.
- Rör i hummerfond, creme fraiche, vatten och saften från en halv citron. Rör ner hackad dill och smaka av med malen svartpeppar. Låt det hela puttra i några minuter.
- Skala och tärna potatisen till centimeterstora bitar. Koka den i saltat vatten i 6–8 minuter. Slå av vattnet och tillsätt potatisen i grytan.
- Halvera humrarna med en ordentlig köttkniv – stick ner spetsen i mitten av huvudet på hummern och tryck den sedan bakåt mot stjärten. Knäck klorna genom att slå ryggen på kniven mot klon. Pilla ut innehållet, grovhacka det och blanda ner i grytan.
- Skeda upp grytan i skålar och toppa med hummerstjärten, en citronskiva och en dillkvist . Servera gärna med en bit bröd till.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.