Lyxig köttfärslimpa med mandel, grönkål, äpple och soltorkade tomater

Köttfärslimpa på annorlunda vis

Köttfärslimpa är av mina favoriter när det kommer till husman. Som liten var det mammas köttfärslimpa som gällde, men idag lagar jag förstås min egen köttfärslimpa – på olika vis. Jag tycker det är kul att ta gamla recept och piffa till dem på nya sätt. När allt kommer till kritan kan ändå köttfärslimpa varieras i en oändlighet, bara man vågar prova lite. Här hittar du alla recept på köttfärslimpa här i Landleys kök.

Lyxig mat till söndagsmiddag

När jag berättade för min mamma om detta recept på lyxig köttfärslimpa med mandel, grönkål, äpple och soltorkade tomater utropade hon ”oj, vilket avancerat recept”. Mammas köttfärslimpa är ett klassiskt recept utan krusiduller – köttfärs som formas till en limpa. Gul lök strösslas ut runt om och det hela serveras med potatis och brunsås. Jag tycker absolut den varianten är god i sin enkelhet (för man måste inte alltid göra det så avancerat), men jag ville ändå ta det receptet vidare och göra det till en lyxig helgmiddag. Ni vet en sån man gärna serverar till familjen på söndagskvällen.

Husman men en twist

För den sakens skull är inte detta recept det minsta svårt. Köttfärslimpan görs som vanligt av ägg, ströbröd och grädde för att få den saftig och inte så kompakt. Sedan smaksätts blandningen med dijonsenap och kryddor. Jag tycker att köttfärslimpan blir godast och saftigast när man använder blandfärs, men självklart kan man använda blandsfärs om man vill.

För att få en festlig och god köttfärslimpa valde jag sedan att toppa med stekt gul lök, mandel och grönkål, äpplen, soltorkade tomater, färska fikon (valfritt, men kan även bytas mot torkade), samt röd chili. På vanligt manér serveras det hela med gräddsås och kokt potatis. Hur gott som helst, och verkligen något värt att prova.

» Här hittar du fler goda recept som passar till söndagsmiddagen

Lyxig köttfärslimpa med mandel, grönkål, äpple och soltorkade tomater

För: 8 personer

Lyxig köttfärslimpa med mandel, grönkål, äpple och soltorkade tomater

Köttfärslimpa:

1 ägg
1 dl grädde
2 msk dijonsenap
1 dl ströbröd*
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver
1 kg blandfärs

Topping:

2 gula lökar
1 dl mandel
100g grönkål
2 röda äpplen
7 bitar soltorkade tomater i olja
2 färska fikon
1/2 röd chilifrukt

Gräddsås:

3 dl grädde
2 msk viltfond
0,5 tsk honung
0,5 dl vitt vin

Övrigt:

800g potatis

1. Vispa ihop ägg och grädde med dijonsenap, ströbröd och kryddor. Låt svälla i 10 minuter. Blanda sedan med färsen. Ha ner färsen i en ugnsform eller en ugnsplåt med kant. Forma till en limpa och ställ in i 225°C 20 minuter.

2. Hacka gul lök och stek den på låg värme i smör. Hacka mandel och rosta den i en stekpanna. Skär grönkålen till mindre bitar och stek den i smör med salt till den mjuknat. Blanda allt i en bunke med hackat äpple, strimlade soltorkade tomater, hackade fikon och chili. Fördela ut allt ovanpå köttfärslimpöan och den som inte får plats, runt om. Ställ in limpan i ytterligare 20 minuter.

3. Gräddsås: Koka upp grädde i en kastrull med viltfond. Vispa i honung och vitt vin. Låt puttra cirka 5 minuter och servera sedan till köttfärslimpan med kokt potatis.

*Är du glutenintolerant, byt mot glutenfritt ströbröd.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.