Lyxig laxpudding med spenat, kapris och dijonsenap

Gratäng med lax

Laxpudding är klassisk husmanskost som är relativt lättlagat och passar fint till vardag och fest – framför allt som mysig och hemtrevlig söndagsmiddag. Det är egentligen lite lustigt att det kallas för pudding, för det är mer av en potatisgratäng med lax. Många använder rimmad eller gravad lax, men det går faktiskt även bra med rå eller fryst lax.

En klassisk laxpudding gör man av lax, potatis, lök, dill, ägg och grädde. Jag tycker det är gott med lök och har i hela två lökar i puddingen samt en hel kruka dill eftersom det också är rackarns smarrigt. Med hjälp av syrad grädde blir laxpuddingen extra god och lyxig. Syrad smakar ungefär som creme fraiche men är rinnig som grädde. Denna går att hitta i mejerikylen bredvid vanliga grädden.

Klassisk husmanskost till vardag och fest

Jag har också i spenat och kapris i min laxpudding för smak och färg, samt dijonsenap och rökt paprikapulver. Det hela blir en mer smakrik, färggrann och lyxig laxpudding som passar fint att äta till vardagsmat såväl som till helgen. Servera den gärna med skirat smör och en sallad.

Vill du variera det hela? Den gula löken kan bytas mot purjolök. Den syrade grädden kan bytas mot vanlig grädde. Den vanliga laxen kan bytas mot varmrökt eller kallrökt lax. Gillar du hetta har du i lite chipotlepasta eller sambal oelek. Det är även gott att ha i soltorkade tomater.

» Här hittar du fler goda rätter med lax

Lyxig laxpudding med spenat, kapris och dijonsenap

För: 6 personer

Lyxig laxpudding med spenat, kapris och dijonsenap

Fyllning:

800g fast potatis
2 gula lökar
600g lax
200g babyspenat
1 dl kapris
1 kruka dill
salt, peppar

Stanning:

3 ägg
3 dl syrad grädde
1 msk dijonsenap
1,5 msk citronsaft
0,5 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar

  • Gnugga potatisen ren eller skala den. Koka potatisen hel i saltat vatten i cirka 8-10 minuter. Slå av kokvattnet och slå på kallt vatten så tillagningen avstannar.
  • Grovhacka löken och låt den långsamt mjukna i en stekpanna med smör. Skiva laxen.
  • Skiva potatisen och fördela ut ett lager i botten av en smörad form. Fördela ut hälften av laxen och hälften av löken. Salta och peppra. Fördela ut hälften av spenaten, kapris och dill. Upprepa proceduren och avsluta med ett lager potatis på toppen.
  • Vispa ihop ägg med syrad grädde, dijonsenap och saften från färsk citron med kryddor. Slå stanningen över gratängen och grädda sedan i 200°C i 30-40 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.