Lyxig macka med kallrökt lax, ägg och getost

Matig macka med lax

Mina föräldrar äter ofta något som de kallar för lyxmacka till middag. Eller de gjorde det åtminstone förr. Nu för tiden tror jag inte att de vågar säga när de gör det eftersom jag och min sambo började göra oss lustiga över det. Det var ofta så att vi frågade vad de skulle äta till middag, och då sa de ”lyxmacka”. Därför undrade vi om de åt något annat än mackor till middag, och det var så det hela började.

Nåväl. När vi själva väl svänger ihop en matig macka till middag brukar vi då således kalla det för ”lyxmacka”, med glimten i ögat förstås. Detta recept på lyxig macka med kallrökt lax, ägg och getost är ändå lite lyxig med den kallrökta laxen, ägg, majonnäs och getost. Jag använder getost utan skal som är lite mjukare och lite mer som en färskost. Den går utmärkt att blanda med färskosten och sedan bre på mackorna. Den är också lite mildare i smaken.

Jag bakade brödet till dessa mackor själv. Då gjorde jag ett plattare surdegsbröd som hade ändamålet att vara till kvälls- och picknickmackor. Man kan naturligtvis ta det bröd man själv vill. Antingen ett mörkt bröd eller ett lite ljusare.

» Här hittar du fler recept på matiga mackor

Lyxig macka med kallrökt lax, ägg och getost

Lyxig macka med kallrökt lax, ägg och getost

För: 4 personer

4 ägg
100–150g naturell färskost
100g mjuk, skalfri getost
4–8 skivor bröd (beroende på storlek)
300g skivad, kallrökt lax
0,5 dl majonnäs
4–8 blad romansallad
salt, svartpeppar
citron

  • Koka äggen i cirka 6 minuter. Skala och skiva dem.
  • Blanda naturell färskost med skalfri getost och bre på brödskivorna.
  • Lägg på sallad, lax och ägg. Salta och peppra ett varv på äggen. Toppa med majonnäs och lite rivet citronskal.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.