Lyxig mousse med tomat och digestivesmulor

Recept på annorlunda dessert

Idag tänkte jag bjuda på ett recept jag tog fram i början av året för ett event. Gästerna på eventet bjöds på denna dessert, och fick sedan med sig receptet hem. Det här är ett så himla läckert och annorlunda dessertrecept att jag bara måste publicera det här i bloggen. Det som gör desserten annorlunda är att den görs på tomater. Den är faktiskt enkel att göra och bjuder på massor av smak.

Lyxig mousse med tomat och digestivesmulor är en perfekt dessert att bjuda på året runt eftersom man alltid kan få tag i krossade tomater på burk och frysta hallon i frysdisken. Jag använde Muttis finkrossade tomater eftersom de är jämna och söta i smaken (en del sorter är väldigt sura), jämnt krossade (vem har inte råkat ut för billigare varianter där bitarna är olika stora – och vissa av dem grön-orange eftersom de inte är helt mogna) och de är inte utspädda med vatten för att öka mängden. Man kan förstås ta vilken sort man vill, men det här är i alla fall ett smart tips.

Krossade tomater på burk

Tomaterna i moussen blandas med lakrits till en ”tomatsås”. Lakrits och tomat är verkligen en härlig kombination! Denna tomatsås mixar man sedan och blandar med vispad äggvita och vispad grädde – precis som när man gör en vanlig mousse. Mellan lagren av mousse smular man digestivekex och sedan toppar man med tomatsylten som fått koka ihop med frysta hallon. Lakritsen jag använder i tomatsåsen är lakritsextrakt från Khoisan. Denna är lätt att dosera och smidig att ha en flaska av i skafferiet.

För att göra tomatsylten med hallon lite fastare och mer puddinglik kan man blanda den med det vegetabiliska gelatinet agar agar som kommer från alger. Detta är inte ett måste, men utan detta kan det hända att sylten blir för rinnig och rinner av. Viktigt är i alla fall att sylten är kall så den inte smälter moussen.

Blir sylten för stel av agar agarn tar man fram den i rumstemperatur och rör om ordentligt. Man kan också röra i lite vatten i den. Eftersom det blir en del sylt kan man även lägga ett lager ovanpå digestivekexen innan man har på sista lagret mousse. Servera gärna moussen med det rekommenderade vintipset under receptet som blir ljuvligt till. Självklart kommer vinet liksom tomaterna från Italien.

» Här hittar du fler dessertrecept

Lyxig mousse med tomat och digestivesmulor

För: 8 personer

Lyxig mousse med tomat och digestivesmulor

Tomatsås:*

1 burk finkrossade tomater
3 tsk flytande lakritsextrakt
0,5-0,75 dl socker
1 nypa salt

Tomatmousse med lakrits:

2 äggvitor
0,75 dl strösocker
2-2,5 dl tomatsås* (se ovan)
3 dl vispgrädde

Tomatsylt med hallon:

1/2 burk finkrossade tomater
125g hallon
0,5 dl syltsocker
0,5 tsk agar agar + 2 tsk vatten

Övrigt:

4 digestivekex

  • Ha ner en burk finkrossade tomater i en kastrull. Rör i lakritsextrakt, socker och en nypa salt. Låt småputtra under lock i 15 minuter så smakerna får koka ihop. Mixa allt till en slät puré och låt svalna.
  • Vispa äggvitorna med socker till maräng i en metallskål. Börja på låg hastighet så proteinet i äggen inte slits sönder, åka sedan successivt. Ha i lite socker i taget. Vispa grädden i en annan bunke. Vänd försiktigt ihop grädde och maräng. Blanda sedan försiktigt med den avsvalnade tomatsåsen.
  • Smula kexen. Ha ner tomatmoussen i en spritspåse. Spritsa ut ett lager tomatmousse i varje glas. Strössla över ett lager smulade digestivekex. Avsluta med ett lager mousse på toppen. Ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar.
  • Ha ner en halv burk finkrossade tomater i en kastrull tillsammans med hallon och syltsocker. Rör om då och då och låt det småputtra under lock i 15 minuter. Rör ut i agar agar i lite kallt vatten. Låt stå i 2 minuter och rör sedan ner det i tomatröran. Värm ytterligare 2 under omrörning och låt sedan svalna. Klicka på tomatsylten och servera.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.