Lyxig smörgåstårta med räkor, lax, rödlök och ägg

Sommarens godaste smörgåstårta?

Mums! Hur gott är det inte med smörgåstårta? Det må vara gammeldags och en aning omodernt, men det bryr jag mig inte det minsta om! Smörgåstårta är både festligt, gott och riktigt somrigt! Jag älskar smörgåstårta och det står jag för. Dessutom är smörgåstårta riktig dekorativ festmat som är perfekt att servera till studentfest, avslutningskalas och födelsedagsfiranden.

För ett par år sedan åkte jag och sambon ner till Småland för att fira hans farmors födelsedag. Vi hade båda bespetsat oss på att få mumsa en klassisk smörgåstårta, men när vi dök upp hade hans faster avstyrt det hela och ordnat en gammal hederlig buffé. Du kan ana vår besvikelse när vi suttit där på tåget och längtat efter en riktigt saftig och god smörgåstårta. Vi stackare äter i stort sett aldrig smörgåstårta, så vi var ju verkligen sugna. Som tur var fanns en liten smörgåstårta i kylen som vi högg in på.

Randig fyllning

Lyxig smörgåstårta med räkor, lax, rödlök och äggEfter att själv ha gjort smörgåstårta måste jag också säga ”all respekt” till dem som gör tårtan själv. Det är nämligen inte så enkelt som man kan tro. Okej, det är egentligen inte svårt, men det tar lite tid. Särskilt om man ska göra som denna; en riktigt lyxig smörgåstårta med räkor, lax, rödlök och ägg samt ärtor och härlig fyllning med lager i olika färger. Japp, du läste rätt, denna festliga smörgåstårta har ett brödlager med kavring för lite extra smak samt en röd och en grön sås. Det blir hur gott som helst.

Jag valde att göra den röda såsen av vispgrädde, tomatpuré och pepparrot medan den gröna gjordes av creme fraiche, majonnäs, ärtor, dill och gräslök. Då blir det en bra balans mellan syran i majonnäsen och creme fraichen samt den lite söta smaken i grädden. Pepparroten adderar en trevlig pepprighet åt laxen så det inte blir för mjäkigt.

Det hela toppas med ärtor, räkor, rödlök och röd caviar. Vill man hålla det enklare kan man göra samma sås och använda alla lager igenom. Till det hela valde jag att servera öl och rosévin. Såserna kan man gott göra i förväg. Tänk också på att tårtan bara blir godare när den fått stå till sig. Gör den gärna på morgonen. Eller varför inte göra stommen dagen innan och lägga på toppingen innan servering.

» Här hittar du fler festliga sommarrecept

Lyxig smörgåstårta med räkor, lax, rödlök och ägg

För: 12-14 personer

Lyxig smörgåstårta med räkor, lax, rödlök och ägg

Till tårtstomme:

1 stor limpa rostbröd
1 limpa kavring

Röd sås:

5 dl vispgrädde
3 msk tomatpuré
2 msk pepparrot på tub
salt, peppar

Grön sås:

5 dl creme fraiche
2 dl majonnäs
1 dl ärtor
0,5 dl hackad dill
3 msk hackad gräslök
salt, peppar

Övrigt fyllning:

1 paket rökt lax á 200g
1 kg räkor
8+4 ägg
1/2 röd lök

Till dekoration:

1 paket rökt lax á 200g
1 burk röd caviar
1 dl ärtor
1/2 röd lök
1 gurka
1 citron
1 knippe färsk dill
1 påse machésallad

  • Blanda pepparrot med vispgrädde och vispa ihop det. Vänd försiktigt ihop den vispade grädden med tomatpuré med salt och peppar. (Man kan även vispa grädden från början med tomatpuré och kryddor, men det tar längre tid och grädden måste vara riktigt kall.) Ställ svalt.
  • Blanda creme fraiche och majonnäs med hackade ärtor, dill och gräslök samt salt och peppar. Ställ svalt.
  • Strimla laxen från ett paket. Skala alla räkor och hacka cirka 1/3 av räkorna. Koka och skala alla äggen. Finhacka löken.
  • Välj ut en lagom stor skärbräda och lägg ett lager aluminiumfolie i botten om så önskas – använd ej plastfolie. Skär kanterna av allt bröd. Lägg ut 8 skivor av det ljusa brödet så att det bildar en rektangel. Bred på ett lager av den röda såsen och strössla ut den finstrimlade laxen ovanpå det.
  • Fördela ut ett lager av kavringen och bred på ett lager av den gröna såsen. Skiva 8 av äggen med en äggskärare och fördela ut äggskivorna.
  • Lägg ut ett lager av det ljusa brödet och bred på ett lager av den röda såsen igen. Fördela ut ett lager av de hackade räkorna samt finhackad rödlök från en halv lök. Avsluta med ett lager ljust bröd överst. Plasta in tårtan med plastfolie och ställ den i kylen minst under dagen.
  • Blanda den gröna såsen med resten av den röda. Om det inte ser ut att räcka till att täcka hela tårtan med såsen, blanda i med creme fraiche och majonnäs. Bred på det sista av såsen runt om tårtan. Dekorera med klyftor av ägg (6 klyftor per ägg), resten av räkorna, laxrosor från det andra paketet lax (vik laxremsorna dubbla och snurra ihop dem), klickar av röd rom, ärtor, resten av den hackade röda löken, skivad gurka och citron samt färska örter och machésallad (se bild för dekorationsförslag).

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.