Lyxig viltpizza med älg- och renkött

Hemmagjord pizza och rödvin

Idag kände jag att det var dags för ett spontant inlägg. Vi gjorde nämligen en så god fredagsmiddag förra veckan att det måste delas. Det här blev den godaste hemmagjorda pizzan vi ätit, och tillsammans med vinet blev det älskog i munnen.

Polarica älg- och rensalami

Efter ett par veckor i stan kände vi att det var dags för miljöombyte och åkte ut till landet. I stan har man redan börjat sopa gruset runt om på våra gator – det börjar kännas riktigt vårigt. Men här på landet däremot låg det fortfarande kvar fläckar med snö eftersom huset ligger i norrbacke. Japp, det är nog den enda platsen i Sverige med snö, som vi brukar skoja om.

När vi väl kom ut hade det hunnit bli mörkt ute, och efter bilköer, mathandling och annat hade klockan blivit sju. Vi ville också se på Lets Dance, vilket gjorde att en enkel och god middag precis vad som behövdes. Vi bestämde oss för hemmagjord pizza och rödvin.

Godaste maten fredagsmyset

På vägen ut handlade vi färdig pizzadeg på rulle. Säga vad man vill om halvfabrikat, men just bröd köper jag gärna färdigt eller halvfärdigt eftersom jag inte har något bakmaskin att få det så där perfekt i. Mina händer uppskattar heller inte att hålla på och knåda. Det här med bröd är alltså något jag med varm hand överlåter till proffs och fabriker. Vill man alltså göra den här pizzan med hemmagjord pizzadeg är det upp till en själv. Vi gjorde i alla fall med sån man köper eftersom vi hade lite tid och bara ville slänga in pizzan i ugnen så fort som möjligt.

Polarica älgsalami och rensalami

Simonsig Cape Blend

Vad ska man välja för vin till pizza?

Pizzan toppade vi med massor av godsaker – bland annat med god älgsalami och rensalami från Polarica. Vi mumsade så klart på dessa medan vi lagade pizzan och tyckte att rensalamin hade mer röksmak och var lite kompaktare. Älgsalamin däremot var tunnare och sprödare i köttet och hade mindre röksmak och mer syrlighet. Våda var kanongoda, och efter att ha haft dessa på pizzan kommer jag aldrig att kunna gå tillbaka till gammal hederlig pizza.

Vintips: Simonsig Cape Blend

Till pizzan drack vi Simonsig Cape Blend, Cabernet Sauvignon, Pinotage, Shiraz (nr 2849), en nyhet på Systembolaget för ynka 71 kronor. Det här är ett vin med mycket smak, fin frukt och trevliga tanniner (som kommer mer till sin rätt när vinet får lufta lite). Till pizzan passade det utmärkt, framför allt det rökiga i viltköttet och till fettet i de olika ostarna. Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment vilket innebär att det går att hitta i butik. Jag skulle absolut vilja påstå att detta är ett prisvärt vin som man absolut måste prova.

Mattips till vinet

I sin struktur påminner det lite om en pinot noir, det vill säga inte så robust och tuggigt, utan medelfylligt och med pigg syra. Varför inte prova till kycklingfilé eller fläskkött – exempelvis Rökt fläskfilé med sötpotatisgratäng, fräst svartkål och krassesås, eller till vit fisk – Torskrygg med rosmarin, äpple, rotsaksgratäng och honungsglazad sparris.

Här kommer i alla fall receptet på vår enkla med goda, hemmagjorda pizza och rödvin. Ni får ursäkta att pizza-bilden är gräsligt ful, för det här var inget jag hade tänkt att blogga om. Men när något blir så gott är det synd att inte dela med sig.

Lyxig viltpizza med älg- och renkött

Lyxig viltpizza med älg- och renkött

Tomatsås:

1/2 tetra passerade tomater
1 tsk chipotlepasta
1 liten vitlöksklyfta
1 nypa socker
salt, svartpeppar, oregano

Pizza:

1/2 gul lök
5 färska champinjoner
80g rensalami
80g älgsalami
3 paket mozzarella (á 125g)
8 bitar soltorkade tomater
1 rulle färdig pizzadeg (XXL)
1 dl svarta kalamataoliver
3 dl riven ost
salt, svartpeppar, oregano
lite god olja att ringla på

1. Ha ner de passerade tomaterna i en kastrull. Rör i socker och chipotlepasta. Smula i kryddor och pressa i vitlök. Låt det puttra ihop under lock på låg värme medan resten av ingredienserna hackas.

2. Strimla eller trasa salamin. Skiva mozzarella och strimla de soltorkade tomaterna. Skiva lök och champinjoner.

3. Rulla ut pizzadegen med tillhörande bakplåtspapper på en plåt. Skeda ut tomatsåsen och fördela ut all topping ovanpå. Avsluta med mozzarellaost, ett varv kryddor, riven ost på det och till sist någon god olja. Jag använde oljan som de soltorkade tomaterna låg i. Ställ in pizzan i 225° i cirka 18 minuter eller till osten smält och degen fått bra konsistens.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.