Lyxiga toppings till korv med bröd

Kan man bjuda på korv med bröd?

Kan man bjuda på korv med bröd? Självklart! Säger jag korv med bröd tänker du kanske på en gammal hot dog som läggs ett smaklöst korvbröd och toppas med senap och ketchup á la korvmojj. Tråkigt, säger jag. Korv med bröd är så mycket med än det här! Här tipsar jag om 4 lyxiga toppings till korv med bröd och ger lite tips på hur du kan variera det hela med enkla medel.

Korv passar utmärkt som en god lunch ute i skidbacken eller att ta med och grilla när man är ute på picknick. Gör rörorna i förväg och ta med dem paketerade i matlådor. Korv med bröd är också trevligt att servera som fredagsmiddag eller som annorlunda mingelmat.

Lyxiga toppings till korv med bröd Goda tillbehör till korv med bröd

Nu för tiden finns det massor av olika sorters korvbröd och korvar att välja och vraka bland. Varför inte prova korvbröd med surdeg, ett brioche-korvbröd eller ett grovt korvbröd att lägga korven i?

Man kan också skära till rustikt, nybakt bröd som kan lägger korven i. Man behöver faktiskt inte heller ha korven i själva brödet utan kan göra som tyskarna och deras brotzeit där brödet serveras som ett tillbehör. Korven och brödet skär man till lagom munsbitar och doppar i senap, majonnäs och andra goda röror. Servera med gafflar eller tandpetare.

Välj en god och smakrik korv. Varför inte lammkorv, en riktigt köttig korv med högrev eller någon kryddig sort som chorizo eller salsiccia. Ska du glänsa ordentligt gör du förstås korven själv.

Korv med topping

Korvtillbehören kan varieras på en mängd olika vis. Här kan man ta klassiska tillbehör och uppdatera med nya smaker och annorlunda ingredienser – som potatissalladen nedan med kapris och rödlök. Man kan också göra en cross over och ta in typiska tillbehör till exempelvis tacos eller hamburgare så som coleslawen och majssalsan med koriander och jalapeños som du hittar recept på nedan.

Spana också in dessa 4 hemmagjorda tillbehör till grillkorven. Här hittar du recept på klassiker som gurksallad och rostad lök, samt en upphottad senapscreme och chunky tomatsalsa istället för ketchup.

Lyxiga toppings till korv med bröd

För: 4 personer

Tillbehör:

2 paket kryddiga korvar, ex chorizo och lammkorv
1 paket korvbröd
senap
ketchup eller tomatpuré

  • Snitta korvarna och stek dem i stekpanna. Servera med de olika tillbehören nedan samt korvbröd, senap och ketchup eller tomatpuré.

Korv med bröd och lyxig topping Potatissallad med kapris och rödlök

400g fast potatis
1,5 dl creme fraiche (alternativt färdig potatissallad)
1/2 röd lök
0,5 dl medelstora kapris
salt, peppar

  • Skala och tärna potatisen. Koka i saltat vatten till den mjuknat – cirka 10 minuter.
  • Slå av vattnet och blanda med creme fraiche, finhackad rödlök och kapris. Alternativt blanda rödlök och kapris med färdig potatissallad för en snabbare och enklare variant. Smaka av med salt och peppar.

Korv med bröd och lyxig topping Majssalsa med koriander och jalapeños

2 små burkar majs
0,5 dl hackade, inlagda jalapeños
1/2 kruka koriander
salt, peppar

  • Ha ner hälften av innehållet från en burk majs i en mixer och kör till en puré. Slå eventuellt på lite majsspad för att göra purén lösare.
  • Slå bort resten av spadet från båda burkarna och ha ner majsen i en torr stekpanna. Stek på låg värme till majsen torkat till och fått fin yta. Rör om då och då så det inte bränner fast. Blanda majspurén med den stekta majsen samt finhackade jalapeños och hackad koriander. Smaka av med salt och peppar.

Korv med bröd och lyxig topping Coleslaw med vitkål, grönkål och äpple

40g grönkål
smör
1 tsk äppelcidervinäger
1,5 dl creme fraiche
0,5 dl majonnäs
100g vitkål
1 rött äpple
salt, peppar

  • Hacka grönkål och ha ner i en stekpanna med smör. Stek på medelvärme tills kålen mjuknat. Slå på äppelcidervinäger och låt den fräsa in. Låt svalna.
  • Rör ihop majonnäs och creme fraiche. Strimla vitkål och kärna ur och hyvla äpplet till tunna stavar på en mandolin. Blanda vitkål, grönkål och äpple med såsen. Smaka av med salt och peppar.

Rostad lök och mandel

Korv med bröd och lyxig topping
1 stor gul lök
3-4 dl rapsolja
1 dl mandel
salt

  • Hetta upp olja i en kastrull till cirka 120°C. Skala, halvera och skiva löken. Ha ner lite lök i taget i oljan och fritera tills den fått fin färg. Ha tålamod och rör om då och då – löken i botten av kastrullen får färg först så håll ett öga. När löken är gyllene är den klar.
  • Låt löken rinna av i en skål med hushållspapper. Hacka mandel och rosta den i en torr panna till den fått fin färg. Blanda med den friterade löken.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.