Macka med köttfärslimpa, rödbetor och rödlök

En lyxig macka till middag

Det skulle vara intressant att veta hur många som äter något friterat eller något med bröd så här efter nyårsafton. Pizza står ju mer eller mindre högst upp på listan över rätter som äts efter nyår, men även mat med mycket fett och flott är populärt för att stilla alla cravings efter det sena bubblet.

Den som inte orkar ta sig ut och istället vill spendera dagen på soffan kan ju göra en god macka. Denna macka med köttfärslimpa, rödbetor och rödlök är en matig och god favorit – lite som en lyxigare köttbullemacka med rödbetssallad. Och du! Självklart passar den att äta när som helst, som enkel vardagsmiddag, när man är sugen på en lyxmacka eller om man har rester över från en tidigare middag i form av köttfärslimpa eller rödbetor.

För att förbereda denna macka behöver man göra köttfärslimpan och koka rödbetorna. Har man inlagda rödbetor på burk går det bra att ta istället, men eftersom dessa är inlagda i en ättikslag blir de så klart syrligare. Man kan också byta köttfärslimpan mot exempelvis pannbiffar eller köttbullar. Har man köttbullar över, exempelvis från jul, då är ju dessa perfekta att använda. Brödet brer jag med färskost och toppar sedan med några salladsblad, köttfärslimpa, en klick crème fraiche, rödlök och timjan.

Laga köttfärslimpan i en airfryer

Madeleine Landley lagar falafel i airfryerJag nämnde ju att denna smörgås kan passa efter nyår som skön och rustik bakismat, men för mig är det också en riktig höstmacka som gör sig bra när man inte vill ha för stor middag. På sistone har jag börjat laga mina köttfärslimpor i airfryern. En airfryer är ju en liten varmluftsugn som drar mindre energi än en ugn och, som tack vare att den är så liten, lagar maten fortare. Man behöver heller inte värma upp airfryern först som man måste med en ugn – det är bara att lägga köttfärslimpan i den tillhörande lådan, skjuta in den i airfryern och starta (cirka 180°C i 25 minuter). Smidigt och perfekt om man vill dra mindre el.

Köttfärslimpan gör jag på klassiskt vis med ägg, grädde, ströbröd och kryddor som får svälla. Sedan blandas det med färsen och formas till en limpa. Betorna kan man koka i förväg – till och med någon dag innan och förvara i kylen. På så vis kan man också ta vara på rödbetsresterna om man fått såna över. Jag bakar mitt eget surdegsbröd till dessa smörgåsar, men man kan ta det bröd man har tillgång till och är sugen på.

» Här hittar du fler recept på goda mackor

Macka med köttfärslimpa, rödbetor och rödlök

Macka med köttfärslimpa, rödbetor och rödlök

4 mackor

Köttfärslimpa:

1 ägg
1 dl ströbröd
1,5 dl grädde
0,5 tsk grillkrydda
0,5 tsk vitlökspulver
1 krm rökt paprikapulver
salt, svartpeppar
500g nötfärs

6 rödbetor
salt
1/4 rödlök
4 skivor surdegsbröd
50g naturell färskost
4–8 salladsblad
4–8 msk crème fraiche
färsk timjan

  • Blanda ägg, ströbröd, grädde och kryddor i en skål. Låt svälla i 10 minuter. Blandningen ska bli ganska lös så att limpan blir saftig. Slå på lite mer grädde om den är för tjock. Blanda sedan med färsen. Ringla lite olja i en ugnsform. Blöt händerna och forma färsen till en limpa. Gör gärna limpan mer fyrkantig i ändarna så blir den jämnt tillagad. Ställ in i 225°C i 25–30 minuter.
  • Koka rödbetorna hela i saltat vatten i 25 minuter. Slå på kallt vatten och gnugga sedan av skalet. Sitter det hårt kan man skrapa av det med en kniv. Skiva rödbetorna.
  • Hacka löken. Bre ett lager färskost på brödskivorna och lägg på ett salladsblad. Skiva köttfärslimpan och lägg på salladen. Lägg på rödbetorna, salta ett varv, klicka på crème fraiche och toppa rödlök och färsk timjan.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.