Mackor med rostbiff, potatissallad och syltlök

Goda smörgåsar till picknicken

När jag var yngre och fortfarande tävlingsdansade minns jag hur mina föräldrar ofta hade med sig tunnbrödsrullar fyllda med rostbiff, potatissallad och syltlök till träningen. De var så goda och trots allt väldigt enkla att göra. Dessa mackor med rostbiff, potatissallad och syltlök är lite en hyllning till de där tunnbrödsrullarna, men istället för tunnbröd använder jag hembakt bröd av surdeg.

Surdegsciabatta som passar till smörgåsarJag bakar platta bröd, som vi skulle kunna kalla för ciabatta. De är i alla fall rektangulära och lämpar sig väldigt bra att fylla med allehanda godsaker eftersom det inte är en massa tjockt bröd att tugga sig igenom. Sånt tycker jag är jobbigt. Det hela blir sega bröd med frasig skorpa. Receptet på brödet hittar du här.

När man vill äta något gott utomhus

Vill man inte baka eget bröd, behöver man självklart inte göra det heller. Det det går utmärkt med köpebröd som ciabatta eller baguette. Mackorna brer jag med naturell färskost och fyller med en hemmagjord potatissallad med crème fraiche, skivad rostbiff, sallad, rostad lök och syltlök. Syltlöken kan man byta mot gröna oliver eller kapris. Vill man inte göra egen potatissallad går det bra att köpa färdig.

Det hela blir enkla och goda mackor som passar fint att ta med ut på picknick eller att bara äta utomhus. De passar precis lika bra till lunchen som de gör att mumsa på till middagen. I alla fall om du frågar mig.

» Här hittar du fler recept på goda smörgåsar

Mackor med rostbiff, potatissallad och syltlök

Mackor med rostbiff, potatissallad och syltlök

För: 4 personer

Potatissallad:

600g fast potatis
3 dl crème fraiche
1 krm lökpulver
1 krm vitlökspulver
salt, peppar

Övriga tillbehör:

2 ciabattas eller baguetter, alt hembakta surdegsciabattas
naturell färskost
1/2 huvud romansallad
180g rostbiff
1 dl syltlök
svartpeppar
1 dl rostad lök

  • Skala och tärna potatisen i centimeterstora kuber. Ha ner potatisen i en kastrull med saltat vatten och koka den i 10 minuter. Slå av vattnet och låt potatisen torka till. Blanda med crème fraiche, lökpulver och vitlökspulver. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär bröden mitt itu och dela dem på mitten. Bre på ett tjock lager färskost på bottendelen. Lägg på blad av romansallad. Lägg på rostbiff, klicka på potatissalladen och fördela ut syltlök. Dra över några drag med svartpepparkvarnen och strössla över rostad lök.
Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.