BBQ med Mac n Cheese, lök- och tomatsallad, grillsås, coleslaw och majssallad

Krämig och god Mac’n Cheese

Min sambo brukar ofta tjata om hur god min Mac’n Cheese är. De gånger vi ska äta det brukar han fråga hur jag gör, varpå jag svarar lite svävande vilka ingredienser som behövs. Jag har egentligen inget fast recept som jag håller mig till, utan brukar helt gå på känsla. Jag gör min Mac’n Cheese på en bechamelsås som jag kryddar upp. Sedan blandar jag den med de kokta makaronerna, drar över riven ost och några stänk med olivolja med tryffelsmak. Har man tillgång till riktig tryffel (vilket tryffelolja för övrigt inte alls har något gemensamt med) tar man det och river över.

Perfekt till grillat

Efter min sambos tjatande bestämde jag mig i alla fall för att mäta upp vilken mängd jag tar av varje ingrediens, så han nu bara kan kolla på denna sida när han själv vill laga det. Vi brukar servera denna krämiga och lättlagade Mac’n Cheese till grillat kött, tomatsallad, coleslaw, grillsås och majssallad. Det hela blir en riktigt god sommarmiddag med massor av smak och inspiration från USA. Köttet ska gärna BBQ:as low and slow, det vill säga länge på grillen så det blir mört och gott.

Detta recept räcker ungefär till 4-6 personer när man serverar det som tillbehör i en buffé. Serverar du denna Mac’n Cheese exempelvis till stekt korv eller liknande räcker den till 2 personer.

» Här hittar du fler goda recept för grillen

Mac’n Cheese

BBQ

Grillad benfri karré i bit

Mac’n Cheese

Till 4-6 personer som tillbehör i en buffé

Mac’n Cheese

300g pasta, ex makaroner eller gemelli
25g + 25g smör
0,5 dl vetemjöl
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk nymalen svartpeppar
130g + 50g riven ost
15 stänk tryffelolja (cirka 0,25 tsk)

  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen men dra av 1 minut på koktiden.
  • Smält 25g smör i en kastrull och vispa i mjölet och sedan mjölken. För ännu krämigare Mac’n Cheese byter du 1 deciliter av mjölken mot vispgrädde eller syrad vispgrädde. Låt redningen puttra ett tag (1-2 minuter) under omrörning så mjölet får koka ut – annars blir det lätt en mjölig konsistens på redningen. Ha i salt, vitlökspulver, lökpulver och mal i svartpeppar. Rör i 130g riven ost och stänk i tryffeloljan. Smaka av så den blir balanserad och smakrik. Ostsåsen ska vara ganska tjock men ändå rinna ur kastrullen utan problem när du häller upp den i nästa steg.
  • Ha ner pastan i en gratängform och blanda den med ostsåsen. Ställ in i 200°C på varmluft eller 225°C på över- och undervärme i 10 minuter. Ta ut och strö på 50g ost och ställ in i ytterligare 10 minuter eller tills den fått fin yta.
  • Servera med grillat eller stekt kött, majssalsa med jalapeños, bönröra, tortillachips, guacamole och en Pinot Noir från Nya Zeeland (exempelvis Nautilus Pinot Noir från Nya Zeeland).

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.