Majssoppa med kyckling och grön chili

God och värmande corn chowder

Denna majssoppa med kyckling och grön chili blev en riktig favorit. Egentligen är det med en corn chowder, men med tanke på alla kluriga mat-ord det redan finns att hålla reda på väljer jag att bara kalla det för majssoppa. En corn chowder är hur som helst en tjockare soppa som görs med grädde. Den mixade majsen i soppan hjälper till att ge den ytterligare fyllighet och textur.

Jag serverar denna soppa med trasad kyckling, grön chili, gräslök och några sparade majskorn från burken. Det hela blir en smakrik och god soppa som passar utmärkt att värma sig med i höstmörkret. Servera gärna soppan med mackor till. Tänk på att majs är väldigt sött, så soppan behöver ganska mycket salt. Salta, låt det koka in, smaka av och upprepa proceduren om det behövs mer salt. Tänk som sagt också på att låta saltet koka in någon minut så att det hinner förena sig med de övriga smakerna.

Om du vill ha soppan köttfri

Vill man ha soppan köttfri kan man byta kycklingen mot exempelvis morotsbacon aka fejkon, alltså morotsflagor som man steker med liquid smoke, eller varför inte smörstekt grönkål. Eftersom soppan innehåller grädde och eftersom majsen steks i smör blir den således lakto-vegetarisk.

» Här hittar du fler recept på goda soppor

Majssoppa med kyckling och grön chili

Majssoppa med kyckling och grön chili

För: 4 personer

2 kycklingfiléer
smör att steka i
salt, svartpeppar

1 gul lök
smör att steka i
2 burkar majs
salt, svartpeppar
1 liter vatten
3 dl grädde
3 msk majsstärkelse
0,5 dl kallt vatten

Tillbehör:

1 grön chili
1 knippe gräslök

  • Stek kycklingen med smör i en stekpanna till en innertemperatur på cirka 72°C. Vänd den några gånger under stekningen och pudra över salt och peppar. Låt kycklingen svalna lite, dela sedan filéerna på längden och dra köttet till långa strimlor med fingrarna.
  • Hacka gul lök. Smält en stor klick smör i en kastrull och lägg i löken. Låt den mjukna på medelvärme i några minuter. Slå av vattnet från majsen och lägg den i kastrullen med löken – spara gärna några majskorn om du vill använda dem till topping. Stek under omrörning i cirka 5–10 minuter tills majsen börjat skrumpna lite och fått yta.
  • Salta och peppra. Slå på vatten och lägg på locket. Låt allt puttra i 10 minuter.
  • Mixa soppan slät med en mixerstav. Rör i grädden. Rör ut majsstärkelsen i kallt vatten och häll i soppan. Låt puttra ihop i ytterligare 10 minuter. Smaka av med mer salt och peppar, om det behövs. Observera att majs ät väldigt sött så det brukar behövas ganska mycket salt. Salta lite, låt det puttra ihop i någon minut, smaka av och ha i mer om det behövs.
  • Slå upp soppan i skålar. Toppa med trasad kyckling, majskorn, hackad grön chili och gräslök.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.