Majssoppa med purjolök

Enkel soppa innan maten

Här om dagen bestämde vi oss för att grilla på pizzasten – eller ja, snarare steka på den över öppen eld. Hemma har jag en pizzasten från Cordon Bleu som jag är mycket nöjd med – både pizzor och bröd blir grymt bra. Ute på landet däremot har vi däremot en sten från Ica. Jag har provbakat både pizza och bröd på den och är faktiskt måttligt nöjd. Den ger på något vis inte det där lilla extra fraset. Den gjord av något annat material än den jag har hemma och jag vet inte om det beror på det.

I våras när jag var på Ica:s grillevent i Münchenbryggeriet gav Niklas Ekstedt smarta grilltips och berättade mer om restaurangen och nya boken. Dessutom tillade han att ovan nämnda sten tyvärr inte var den bästa i ugn – däremot var den kanon att ha på grillen. Självklart var jag tvungen att prova.

Stilla hungern med en aptitretare

Då vi skulle laga mat på grillstenen var vi ganska hungriga. För att dämpa den värsta hungern svängde jag snabbt ihop en liten soppa som vi sippade på medan vi satt där i godan ro i kvällssolen och pillrade med maten. Man ville ju liksom inte hungra ihjäl innan, samtidigt som man inte vill bli för mätt – den ska bara reta aptiten lite och stilla den värsta hungern.

Innan maten serveras, eller när man hjälps åt att laga den är alltså det här ett enkelt, gott och snabblagat tips att servera. Den passar också bra att slå upp i små glas och servera på en buffé.

Aptitretare: Majssoppa med purjo

För: 4 personer
Tid: 20 minuter

Majssoppa med purjolök

5 dl vatten
1 burk majs (140g)
3 msk creme fraiche
10 cm purjolök
salt, peppar

1. Koka upp vatten i en kastrull och ha ner majsen. Låt koka ca 10 minuter under lock.

2. Ha ner creme fraichen och mixa sedan soppan slät med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar.

3. Ställ tillbaka kastrullen på plattan. Ha ner finstrimlad purjolök och låt puttra ytterligare 5 minuter under lock. Servera i små glas medan maten lagas eller som en lite pre-shot.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.