Mammas svampfritata i ugn

Plocka våra vanligaste svampar

I mitt kök finns det ingen särskild svampsäsong. Visst finns den tiden på året då vi är ute och plockar i skogen, men svamp hittar man alltid i min frys. Jag och min mamma är ute och plockar varje år, och varje gång plockar vi massor. Vi håller oss också bara till de vi är helt säkra på och som är svåra att förväxla – särskilt om man är en van plockare. Säsongen börjar med de sedvanliga vägkantarellerna, följt av gul och blek taggsvamp, svart trumpetsvamp och till sist gul trumpetsvamp och trattkantarell.

Hur lär man sig om svamp?

Blodriska har jag slutat plocka eftersom de alltid är så fyllda med larver. Även om de är fina när man plockar dem har det alltid dykt upp en massa larver till dagen efter om man väntar med att rensa dem. Nä, det går bort. Vi plockar heller inga soppar eftersom de också är så angripna. Något enstaka fint exemplar av Karl Johan kan slinka med och ibland också en citrongul slemskivling, hur oaptitligt namnet än låter… Eller var det slemgul citronskivling? Vill du lära dig att plocka svamp är det bästa tipset att följa med någon ut som vet hur man hittar svamp och som vet hur man känner igen dem.

Bästa förvaringen för svampen

Jag brukar bara steka och frysa in svamp. Jag brukar alltså inte lägga in eller torka. För att gå bort eventuella bakterier, larver och den så omnämnda dvärgbandmasken måste svampen hettas upp, alltså är det enklare att steka den på en gång och frysa in. Jag fryser in min svamp i olika storlekar av portionspåsar på allt ifrån 100 gram till 500 gram. På så vis kan man ta fram så mycket man behöver till en sås, soppa eller paj. De mindre påsarna lägger jag i större zip-påsar som jag märker med årtal. Svamp klarar sig länge i frysen. I år åt vi till exempel svamp som legat där i sex år – och den var det inga som helst fel på.

Enkel förrätt

Det är just det här jag tycker så mycket om med svamp – den är gratis, den håller länge, den är så kallad minusmat, det vill säga innehåller knappt någon energi alls, och den är så underbar att äta. Bonusen är förstås också hur mysigt det är att ge sig ut och plocka. Rensa och dela svampen till så stora bitar du vill ha den i. Stek upp i en stekpanna utan fett och låt vätskan stekas bort. Sedan har du i en stor klick smör, salt, peppar, lite vitlökspulver och färsk klippt persilja – då blir den som alla bäst och godast.

Till din svamp kan jag rekommendera denna superenkla svampfritata. Servera den som en lätt förrätt eller ha dem som ett tillbehör i huvudrätten – exempelvis till en god köttbit.

Mammas enkla svampfritata i ugn

För: 4 personer
Tid: 30 minuter
Temperatur: 225°

Mammas svampfritata i ugn

1 liter färsk höstsvamp
0,5 tsk lökpulver
salt, svartpeppar

3 ägg
3 dl grädde
salt, svartpeppar
2 dl riven ost

1. Stek svampen till vätskan reducerats. Ha i smör och salta och peppra. Fördela ut svampen i små gratängformar.

2. Vispa ihop ägg och grädde med kryddor. Slå stanningen i formarna och grädda i 225° i totalt 25-30 minuter. Tag ut när det är 5 minuter kvar och strössla över ost och ställ in igen.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.