Klassisk falukorv i ugn

Enkel vardagsmat

När jag var liten minns jag hur min mamma ofta lagade klassisk falukorv i ugn. Jag älskar falukorv och kommer ihåg hur jag tyckte det var kul att titta på när hon skar skåror i korven och petade ner senap, ost och tomat mellan dem. Jag tycker det är godast med skånsk senap i skårorna när man gör klassisk falukorv i ugn, men det går naturligtvis också bra med vanlig senap.

Än idag tycker jag om den här rätten och vi äter den ganska ofta hemma hos oss. Det här är verkligen en snabblagad maträtt som vem som helst kan klara av att laga. Runt om korven strösslar man gul lök som mjuknar och blir ljuvlig i smöret. Å andra sidan minns jag hur jag som liten gärna undvek löken. Då var det tur att min mamma strösslade ut löken runt om korven så man kunde peta bort den. Ugnsstekt falukorv med potatismos är verkligen en riktig klassiker. Och visst är det så att barn älskar denna goda maträtt.

Falukorv i ugn Middag som lagas i ugn

Det klassiska sättet är att servera falukorven på är med potatismos eller kokt potatis till. Jag tycker också det är gott med ett lite mer smakrikt mor, därför hittar du nedan också recept på ett krämigt blomkålsmos och ett med rotselleri. På så vis passar det också dem som äter lchf eller enligt gi-metoden. Tillsammans med något av dessa mos blir det också lite mer smak på det hela.

Ett plus är att denna rätt helt glutenfri tack vare att falukorv innehåller potatismjöl. Det här är verkligen klassisk husman när den är som bäst!

Det klassiska receptet

Att göra klassisk falukorv i ugn går snabbt. Korven behöver heller inte lång tid i ugnen, vilket är perfekt när man har bråttom och är hungrig – 30 minuter räcker i 225 grader på över- och undervärme (eller 200°C i varmluftsugn). Vill man variera det hela kan man slå krossade tomater över korven, eller varför inte servera den med paprikaröran ajvar? Man kan också skiva upp äpple och ha mellan korvskårorna. Det här är en smidigt rätt som bjuder på allt i ett – enkelhet, billiga råvaror och en massa smak. Och det är barnvänligt. Här finns ännu fler mumsiga och lättlagade rätter med falukorv.

Och du, kom ihåg att skära skårorna på korven på utsidan av korvringen. Då är det lättare att peta in saker mellan dem. För att hjälpa dig på traven har jag nedan också lagt till recept på vanligt potatismos samt en riktigt smarrig variant på rotsellerimos – om man vill variera det hela. Det passar förstås även med helt vanligt kokt potatis.

» Vill du variera din falukorv i ugn? Kolla in dessa annorlunda och roliga recept!

Klassisk falukorv i ugn

För: 4 personer
Temperatur: 225°C

Klassisk falukorv i ugn

Falukorv i ugn:

2 msk flytande smör
800g falukorv
2 tomater
100g ost
4 msk skånsk senap
2 gula lökar
salt, peppar

Blomkålsmos:

1 stort blomkålshuvud (ca 600g)
2 dl creme fraiche (34%)
10 cm purjolök
salt, peppar

Potatismos:

1 kg mjölig potatis
1-1,5 dl mjölk
salt, peppar

Rotsellerimos:

500g potatis
500g rotselleri
1 dl grädde
salt, peppar
1/2 kruka färsk timjan

Ringla smör i en ugnsfast form och lägg i falukorven. Skär snitt på utsidan av korvringen med cirka 1 centimeters mellanrum, in mot mitten. Skiva tomat och ost. Bred ett lager senap i varje skåra och sätt sedan varannan tomat och ostskiva i skårorna. Hacka lök och strössla ut runt om korven. Ringla lite extra smör över löken. Salta och peppra och ställ in i cirka 30 minuter i 225°C på över- och undervärme eller 200°C med varmluft.

Blomkålsmos: Dela blomkålen till mindre träd (tag även med stammen). Lägg ner i saltat vatten och koka mjukt (ca 20 minuter). Häll av vattnet och kör blomkålen med en mixerstav för ett slätare stomp, eller en potatismosare för en mer ”chunky”. Rör i creme fraiche, strimlad purjo samt kryddor. Ställ åt sidan och hetta sedan upp innan servering.

Potatismos: Skala och skär potatisen till mindre bitar. Koka den i saltat vatten cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan. Värm mjölken i microvågsugnen och slå den sedan i moset. Rör om under uppvärmning och smaka av med salt och peppar. Ha i mer mjölk om du önskar en lösare konsistens på moset.

Rotsellerimos: Skala och skär potatis och rotselleri till mindre bitar. Koka i saltat vatten cirka 15 minuter. Slå av vattnet och mosa rotsakerna med en potatismosare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och slå i grädde. Rör om under uppvärmning och smaka av med salt och peppar. Ha i mer grädde om du önskar en lösare konsistens på moset. Strössla över färsk timjan vid servering.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.