Mammas goda Nöttoppar

Goda och enkla julkakor

Läser man detta recept slarvigt, vilket jag gjorde första gången jag skulle testa det, blir det lätt maränger. Till jul brukar min mamma göra dessa nöttoppar. Jag tycker de är väldigt goda och ville därför också ha receptet här i min blogg. Självklart var jag ju också tvungen att laga upp det själv för att fota. Det var också där det gick fel….

Endast fyra ingredienser

NöttopparBråttom som jag hade fick jag för mig att man skulle vispa äggen med sockret. Sagt och gjort körde jag socker och ägg till ett hårt marängskum med elvispen. När de sedan gräddades i ugnen flöt de ut och blev just till maränger. När jag frågade min mamma vad jag gjort för fel flinade hon åt mig och förklarade att äggen skulle vispas separat – inte med sockret. Ser man alltså till att göra detta recept rätt är dessa kakor väldigt enkla att göra och kräver bara fyra ingredienser. De blir som sagt också väldigt goda.

Baka glutenfritt till jul

Det här kakreceptet har gått i arv från min gammelmormor Hilma Landley. Troligtvis vände hon sig i graven när jag gjorde allt fel första gången. Andra gången när jag läste ordentligt blev de i alla fall bra. Några tips; när kakorna börjar bli bruna är de klara. Känn gärna på dem – de ska vara mjuka inuti – nästan lite döbakta och torra på ytan. Fler enkla recept på kakor och godis som passar till jul hittar du här.

Mammas enkla Nöttoppar – kakor med fyra ingredienser

Cirka 30 stycken
Temperatur: 200°C

Mammas goda Nöttoppar

2 äggvitor
100g hasselnötter
1 dl strösocker
1 tsk malen kanel

1. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.

2. Mal hasselnötterna i en mixer. Blanda nötpulvret med socker och kanel. Vänd försiktig ner nötblandningen i äggskummet och klicka sedan ut smeten i klickar på ett bakplåtspapper med hjälp av två dessertskedar (lite större än en tesked).

3. Grädda i 200° i ca 10-15 minuter. Lossa direkt från pappret när de är färdiggräddade.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.