Mangoldsallad med fetaost, pinjenötter och soltorkade tomater

Ett matigt tillbehör

Mangolden växer nu så det knakar vilket gör det till ett ypperligt tillfälle att slå till på en god höstsallad, med just mangold. Mangold är en släkting till rödbetan och sockerbetan. Den kallas också för bladbeta eller romersk spenat och används på samma vis som spenat eller bladkål.

Mangold i olika färgerJag brukar fräsa mangolden med smör och krydda med salt och peppar. En liten, liten skvätt äppelcidervinäger i slutet av stekningen ger den också en extra piff.

Tack vare att mangolden har så stora och kraftiga blad och ger en ganska stor skörd – om man lyckas med odlingarna – blir den enkelt till en god middag eller fler. Just i sallader, gratänger och grytor gör sig mangold extra bra. Mangold finns också i olika färg vilket gör salladen extra fin. Då är det själva stammen som har antingen gul, gulgrön, rosa, vit eller röd färg. Bladen är antingen ljusare eller mörkare gröna.

En god och höstig sallad med mangold

Mangoldsallad med fetaost, pinjenötter och soltorkade tomater är en härligt höstig sallad med få ingredienser. I denna blir det extra läckert med den flerfärgade mangolden. Jag serverar denna sallad som ett tillbehör till antingen kött, fisk fågel eller vegetariskt. Man kan naturligtvis också öka mängden och ha ner exempelvis kokta gul- och rödbetor, alternativt stekt aubergine och zucchini för att göra den matigare och mer som en huvudrätt i egen majestät. Gör den gärna i förväg och ät den kall eller ljummen.

» Här hittar du fler recept på goda sallader

Mangoldsallad med fetaost, pinjenötter och soltorkade tomater

Mangoldsallad med fetaost, pinjenötter och soltorkade tomater

För: 4 personer som tillbehör

150g mangold i blandade färger
smör
salt, peppar
150g fetaost
0,5 dl pinjenötter
8 bitar soltorkade tomater i olja
2 msk olivolja

  • Strimla mangolden och stek den i smör på medelvärme tills den mjuknat och blivit glansig. Salta och peppra och ha ner den i en skål.
  • Smula över fetaost och strössla över pinjenötter. Strimla soltorkade tomater och blanda ner. Ringla över olivolja, blanda allt och smaka eventuellt av med något extra drag på svartpepparkvarnen.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.