Maräng- och sockerkakstårta med jordgubbar, grädde och rabarbercurd

Sommartårta med jordgubbar och rabarber

Ett recept på en härlig sommartårta sitter aldrig fel den här tiden på året eftersom födelsedagar ska firas och vänner ska bjudas in på mingel. Denna maräng- och sockerkakstårta med jordgubbar, grädde och rabarbercurd gjorde jag först till midsommar. Det blev så god att jag sedan gjorde den helgen efter igen när sambon fyllde år.

Det här är en sån där typisk sommartårta där man gräddar sockerkakan och marängen samtidigt i ugnen. Kärt barn har många namn så förutom marängtårta i långpanna kallas den även för brittatårta, herrgårdstårta, glömmingetårta och pinocchiotårta. Dock gör jag min tårta i ett lager nedan många delar botten på längden och lägger bottnarna ovanpå varandra. Man kan naturligtvis göra som man själv vill.

Tre saker behöver vispas till denna tårta; sockerkaksbotten, marängen och grädden. Sockerkaksbotten kan man naturligtvis röra ihop för hand, men gör brukar göra den i en hushållsassistent samtidigt som jag vispar marängen i en annan. Marängen bör man vispa i en metallskål. I plastskålar fastnar nämligen fett lätt i reporna som bildas i plasten, vilket kan försämra marängen och göra att den inte binder sig. Lika så med äggula – ingen äggula får slinka med i marängen. När du kan lyfta färdigvispade marängbunken upp och ner över huvudet är den klar.

Madeleine Landley med sommartårta

Vispa inte sockerkaksbotten för länge

En sak man då bör tänka på gällande sockerkakan är att inte köra den för länge så att sockret löser upp sig för mycket. Jag gjorde det misstaget andra gången genom att låta assistenten stå och gå medan jag började joxa med något annat. Då tog det längre tid för sockerkakan att stelna i ugnen. Den var helt enkelt fortfarande lite geggig när jag tog ut den. För att rädda det hela lyfte jag ur botten ur formen och la in den på bakstenen som jag alltid har i ugnen. Ugnen satte jag på undervärme (150°C) och sedan la jag ett bakplåtspapper över marängen för att skydda den.

Nu visade det sig att den gick lite för länge i ugnen (30 minuter extra) vilket gjorde att sockerkaksbotten blev mer som en mandelbotten. Alltså segare, hårdare och frasigare. Det blev inte alls dåligt, men såklart inte som resultatet ska vara. Alltså – vispa inte sockerkaksbotten för länge. Se bara till att ingredienserna går ihop ordentligt och sluta sedan röra. Om sockerkakssmeten gått för länge ser man det på att den blivit väldigt silkig, ljus och följsam. Om du ser att den blivit så, och sedan inte bakas helt torr, kan du testa mitt tips med lite extra tid i ugnen med undervärme och lägga en bit bakplåtspapper över marängen. Men, då bör cirka 10 minuter räcka – eller tills den stelnat. Jag hade ju en platt baksten att lägga tårtbottnen rakt på, men du kan också ta ur den ur formen (med bakplåtspappret kvar i botten) och lägga in på en vanlig bakplåt.

Marängtårta i långpanna

Jag använder en långpanna på 30 x 22 centimeter med låg kant. Skulle du ha en form som är någon centimeter längre på ena eller andra ledden så gör det inget. Viktigt är att bakplåtspappret du lägger i plåten går upp hela vägen utmed sidan så att marängen inte fastnar i kanten och går sönder när du ska lossa den. Jag brukar trycka ner pappret och sedan vika det så att det ligger där det ska i formen.

Grädden rör jag ihop med en hemmagjord rabarbercurd. Mitt recept på rabarbercurd hittar du här. Rabarbercurden kan naturligtvis bytas mot något annat om man inte har just det. Exempelvis flädercurd eller passionsfrukt. Om du byter mot lemon curd kan du skippa den rivna citronen ovanpå jordgubbarna.

» Här hittar du fler recept på goda tårtor

Maräng- och sockerkakstårta med jordgubbar, grädde och rabarbercurd

Maräng- och sockerkakstårta med jordgubbar, grädde och rabarbercurd

För: 8–10 bitar

Sockerkaksbotten:

100g rumsvarmt smör
1,5 dl Strösocker
5 ägg-gulor
4 msk mjölk
3–4 droppar bittermandelessens
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl

Maräng:

5 äggvitor
2,5 dl strösocker

Rabarbercurd-grädde:

3 dl vispgrädde
2 dl rabarbercurd

Topping:

600g jordgubbar
0,5–1 dl mandelspån
1/2 citron (zest)

  • Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. Separera äggen i gulor och vitor i varsin skål. Vispa ner en äggula i taget och rör i mjölken och bittermandelessensen. Blanda mjölet med bakpulver och rör ner i smeten.
  • Vispa äggvitorna med 1,5 dl av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret till en fast marängsmet som du kan hålla över huvudet.
  • Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsform på 30 x 22 cm. Bre ut sockerkakssmeten i botten och bre sedan på marängen toppigt. Grädda i nedre delen av ugnen på 150°C i 30 minuter. Låt svalna.
  • Vispa grädden och vänd sedan ner rabarbercurden. Skölj, snoppa och halvera jordgubbarna.
  • Klicka på rabarbercurdgrädden, fördela ut jordgubbar och strössla sedan ut mandelspån. Riv över citronskal och servera.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.