Marockansk köttgryta med linser och kikärtor

Den perfekta vintermaten

Ruggigt ute, mysigt och värmande inne. Så strävar i alla fall jag efter att det ska vara den här tiden på året. Januari brukar ofta vara lite av en rivstart efter julledigheten när man ska komma igång med allt igen. Kanske är det därför det känns som att man har för lite tid över till annat. Om nu Cornonan fört något positivt med sig är det i alla fall att man slipper en massa restid fram och tillbaka till jobbet. Då kan man istället sätta igång med middagen tidigare – kanske till och med genom att fixa i ordning ingredienserna på fikapausen och sedan låta en mumsig gryta stå och puttra för sig själv medan man jobbar.

Det marockanska köket är väl känt för sina spännande kryddningar och smaksättningar. I denna gryta samsas hel kummin, kanel och russin. Som tillbehör passar ris, den svala och syrliga dillcremen som du också hittar recept på och kanske en bit gott bröd till. Det här är typisk lördagsmat jag gärna bjuder hem vännerna på – eller serverar som lyxig söndagsmiddag som uppladdning inför en ny vecka (då kan man nämligen också få smarriga matlådor till dagen efter).

Laga en värmande gryta

Madeleine LandleyDetta recept på marockansk köttgryta med linser och kikärtor är både mättande och värmande. Det är helt enkelt perfekt mat som passar att svänga ihop där hemma både till vardag och helg. Jag gör denna variant med högrev, men man kan så klart ta nötstek eller lammstek om man känner för det. Grytan innehåller både ett goda kryddor samt ett gäng ingredienser. Förutom kött har jag även i lök, morötter, paprika, pumpa och blekselleri som också kallas stjälkselleri. Det är alltså inte den beige sorten som ser ut som en hjärna utan den sellerisorten som består av ett knippe gröna stjälkar. Den färska paprikan kan man byta mot inlagd paprika på burk. Sen sån burk eller två har jag alltid ståendes i skafferiet.

Vilken pumpa man tar till grytan spelar inte så stor roll. Ta det du får tag i – både butternut, halloween eller muscatpumpa går bra. I en sån här gryta ger den bara lite sötma och adderar mer fyllighet. Den distinkta smaken som just den pumpan har är inget man känner.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Marockansk köttgryta med linser och kikärtor

Marockansk köttgryta med linser och kikärtor

För: 6–8 personer

800g högrev
1 dl rödvin
5 dl vatten
1 tsk hel kummin
1 tsk malen kanel
1 tsk malen koriander
salt, peppar
3 dl torkade röda linser
1 gul lök
800g pumpa, exklusive skal
4 morötter
1 röd paprika
4 stjälkar blekselleri
1 tsk chipotlepasta
0,5 dl russin
1 tetra/burk kokta kikärtor (à 400g)
500g krossade tomater

Dillcreme:

1 dl crème fraiche
2 msk hackad dill
salt

  • Ansa köttet från hinnor och skär det till mindre bitar. Hetta upp en panna riktigt varmt och bryn köttbitarna i lite smör. Salta och peppra. Fyll inte hela pannan utan ta hellre lite i taget. Lyft över köttet vartefter i en gryta. Slå i vinet i pannan och fräs ur skyn och häll över i grytan.
  • Slå på vatten och rör i alla kryddorna. Låt köttet puttra på låg temperatur under lock i cirka 1 timme. Rör gärna om då och då.
  • Koka upp saltat vatten i en kastrull. Jag brukar ta åtminstone tre gånger så mycket vatten som linser. Ha ner linserna i vattnet och låt dem sjuda i 5 minuter. Slå sedan av kokvattnet genom ett durkslag.
  • Hacka den gula löken. Ha ner löken i en stekpanna och stek på medeltemperatur tills den mjuknat. Skala, kärna ur och tärna pumpan. Gnugga morötterna rena eller skala dem om de är jordiga. Skiva morötterna och sellerin. Kärna ur och strimla paprikan. Skölj kikärtorna i ett durkslag. Ha ner alla grönsakerna i grytan. Rör i chipotlepasta, de kokta linserna och russin. Slå på krossade tomater och låt grytan puttra på låg temperatur under lock i cirka 1 timme. Rör gärna om då och då.
  • Blanda crème fraiche med hackad dill. Smaka med lite salt. Servera med kokt ris.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.