Marockansk lammgryta

Lammgryta med härliga smaker

Till påsk är det många som äter lamm. Då är detta recept på marockansk lammgryta något att prova. I alla fall om man vill ha något värmande, mustigt och gott att bjuda på. Det marockanska köket är väl känt för sina spännande kryddningar och smaksättningar. Även här är lamm en vanlig ingrediens.

I denna gryta samsas lammet bland annat med hel kummin, kanel och russin. Som tillbehör passar ris, en bit bröd samt den svala och syrliga dillcrèmen som du hittar recept på nedan. Det här är typisk lördagsmat jag gärna bjuder hem vännerna på – eller serverar som lyxig söndagsmiddag som uppladdning inför en ny vecka (då kan man nämligen också få smarriga matlådor till dagen efter). Det fina är att denna gryta räcker till flera personer, särskilt om man drygar ut med tillbehören. Man kan så klart också ha den till fler middagar och luncher såväl som till matlådor på jobbet.

Recept på grytor

Boken från Landleys kök: Grytor – lättlagat till vardag och helg insidaDetta recept på marockansk lammgryta kommer från min första kokbok Grytor – lättlagat till vardag och helg. Här bjuds man på 50 goda recept på grytor och olika tillbehör som passar till.

I detta recept använder jag pumpa. Butternut squash går bra att ta såväl som de vanliga pumpasorterna halloween- eller muscatpumpa. Du kan också skippa den, men då räcker så klart grytan till färre personer. Pumpan hjälper till att göra grytan mustig och fyllig, så skippar man den kan det tänkas behövas lite majsstärkelse för att uppnå samma resultat.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Marockansk lammgryta

Marockansk lammgryta

För: 6–8 personer

3 dl röda linser
800g lammstek eller grytbitar av lamm
smör att steka i
salt, svartpeppar
1 dl rödvin
5 dl vatten
1 tsk hel kummin
1 tsk malen kanel
1 tsk malen koriander
1 tsk chipotlepasta
1 gul lök
300g zucchini
800g pumpa, exklusive skal
4 morötter
1 röd paprika
4 stjälkar blekselleri
1 burk kokta kikärtor (400g)
0,5 dl russin
500g krossade tomater

Dillcrème:

1 dl crème fraiche*
2 msk hackad dill
salt

  • Koka upp saltat vatten i en kastrull eller en gryta. Lägg i linserna och låt dem sjuda i 5 minuter. Slå sedan av kokvattnet i ett durkslag och av spola linserna under kallt vatten.
  • Ansa köttet från hinnor och segt fett och skär det till mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och bryn köttbitarna i lite smör. Salta och peppra. Fyll inte hela pannan med kött utan ta hellre lite i taget. Lyft över köttet vartefter i en gryta. Slå i vinet i pannan, fräs ur skyn och häll över i grytan.
  • Slå på vatten och rör i alla kryddorna. Låt köttet puttra på låg temperatur under lock i cirka 1 timme – rör gärna om då och då.
  • Hacka gul lök. Lägg löken i en stekpanna och stek på medeltemperatur tills den mjuknat. Skiva och kvarta zucchini. Skala, kärna ur och tärna pumpan. Skiva morötterna. Kärna ur och och strimla paprika. Skiva sellerin. Skölj kikärtorna. Lägg allt i grytan och vänd ner linserna och russin. Slå på krossade tomater och låt grytan puttra på låg temperatur under lock i cirka 1 timme – rör gärna om då och då.
  • Rör ihop crème fraiche med hackad dill, smaka av med en nypa salt och servera till grytan. Servera grytan med kokt ris – testa gärna detta brasilianska vitlöksris.

* Själva grytan är laktosfri. Välj en laktosfri crème fraiche för att även såsen ska bli det.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.