Marockansk vegetarisk gryta med linser och sötpotatis

Vegetarisk gryta med linser

Vad sägs om en färggrann gryta med massor av smak? En värmande marockansk vegetarisk gryta med linser och sötpotatis sitter aldrig fel i höstmörkret. Denna goding är enkel att göra och räcker till många. Till oss som bara är två i hushållet gjorde jag ett riktigt stor omgång som räckte till middag samma kväll samt till att frysa in i lådor i frysen. När man har ont om tid, lite ork eller bara vill ha lunch på jobbet är det perfekt att ta fram en låda och ställa in i micron – eller på köksbänken redan på morgonen. Frys in i olika portioner så kan du enkelt ta fram till så många som behövs. Frysmat är kanon!

Madeleine Landley vid frysen från AEGJag måste verkligen slå ett slag för hur bra frysen är och hur den kan hjälpa oss att minska vårt matsvinn. Hemma hos oss slänger vi i stort sett ingenting längre. Jag försöker alltid ta tillvara på allt, och om jag ser att något är på väg att passera bäst före och inte hinner använda det – då slänger jag in det i frysen. I somras exempelvis när vi skulle resa utomlands hamnade både en hel liter mjölk och en tetra med grädde i frysen innan vi åkte. De var bara att ta fram vid ett senare tillfälle. Visst, grädden kan bli lite annorlunda i sin textur, men eftersom jag hade den i en gratäng var det inga problem. Då märks det inte. Mjölken tinade jag som vanligt i kylen och hade i kaffet på morgonen.

Planera veckans middagar

Denna marockanska linsgryta med sötpotatis gjorde jag som sagt mycket av och frös in i olika storlekar på matlådor. På så vis gick det att ta fram en större låda och äta grytan precis som den var. Jag kunde också ta fram en lite mindre låda och komplettera med andra tillbehör. En dag åt vi den exempelvis med stekt korv till. En annan med nykokt ris som tillbehör och lite gul curry i grytan. Svårare än så är det inte att variera sin vardagsmat.

Mitt råd är alltså att nyttja frysen mer. Och glöm inte att äta det som finns där – det är kanske det allra svåraste. När jag märker att frysen börjar bli för full låter jag aktivt bli att laga mat och äter bara av det som finns i frysen. Det är rätt skönt. Dessutom kan man som sagt vara smart med hur man fryser in sakerna så man kan komplettera med nya tillbehör och variera det hela, om man bara vill laga en del av middagen. Läs gärna mer i denna guide till hur man lagar enklare veckomat.

Med inspiration från Mellanöstern

PylinserDenna mumsiga gryta smaksätts med kanel, rökt paprikapulver, malen spiskummin och malen koriander. För att hålla det enkelt har jag i paprikasallad vilket är urkärnad och färdigstrimlad paprika på burk. Grytan har också en bas av sötpotatis som gör den mustig, samt två sorters linser – både gröna linser och den lite snyggare linssorten puy (uttalas typ puii). Puylinser håller ihop bättre än de gröna och är lite mindre och rundare i formen än de vanliga gröna linserna som istället är platta. Puylinser ska puttra lite längre, och precis som alla andra linser ska de absolut inte koka – bara sjuda. Annars går de lätt sönder.

Jag är ju också ett sort fan av kål – jag älskar kål! Därför har jag i grönkål i grytan så den får ett näringsrikare innehåll och en fylligare smak och konsistens. Du kan naturligtvis byta mot svartkål om du hellre vill det. Steker du i olja eller mjölkfritt smör får du en helt vegansk gryta. Servera grytan med kokt ris, couscous eller quinoa – men tänk på att couscous innehåller gluten, om du vill ha en glutenfri maträtt.

Gillar du receptet? Glöm inte att du kan spara det som favorit. Eller varför inte lägga in det på någon av dina Pinterest-boards? Du hittar knappar för detta under receptet, liksom formulär för att kommentera och ställa frågor.

» Här hittar du fler vegetariska recept

Marockansk vegetarisk gryta med linser och sötpotatis

För: 8-10 personer

Marockansk vegetarisk gryta med linser och sötpotatis

2,5 dl puylinser (sjud i 25 minuter)
1 kg sötpotatis (koka med de gröna linserna i 10 minuter)
4 dl gröna linser (sjud i 15 minuter)
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
60g grönkål
10 bitar soltorkade tomater
2 dl paprikasallad
3 burkar krossade tomater (á 400g)
5 dl vatten
1 tsk kanel
1 tsk rökt paprikapulver
1 msk chiliflakes
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
0,5 dl hackad persilja
salt, peppar

Tillbehör:

ris, couscous eller quinoa

  • Koka upp en kastrull med 2-3 liter vatten och ha ner pyulinserna (linser ska koka i mycket vatten så de kan röra sig fritt utan att koka sönder). Låt dem sjuda i 10 minuter. Skala och tärna sötpotatisen. Ha ner gröna linser och sötpotatis med puylinserna. Låt allt sjuda ytterligare 15 minuter, totalt 25 minuter. Slå av vattnet.
  • Grovhacka den gula löken och finhacka vitlöken. Stek den gula löken mjuk i en stekpanna med smör eller olja. Hacka grönkålen och ha ner den och vitlöken i stekpannan med löken. Stek ytterligare några minuter på medelvärme på grönkålen mjuknar. Ös över allt i grytan.
  • Strimla de soltorkade tomaterna. Ha ner dem samt paprika, krossade tomater och vatten i grytan. Rör i alla kryddorna och låt sedan allt puttra under lock i cirka 15 minuter eller mer.
  • Servera med kokt ris, couscous eller quinoa.

Marockansk vegetarisk gryta med linser och sötpotatis

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.