Mathavresallad med grönkål, soltorkade tomater och jordnötter

God och matig sallad till middagen

Färgglad mat. Jag undrar just hur många gånger jag skrivit om det, men för mig finns det knappast något härligare. Jag tänker ofta på färgkombinationen när jag lagar mat. Det sägs ju att man äter med ögat, vilket förvisso är ett konstigt uttryck, men visst är det så att man tilltalas mer av maten – och blir sugen på den, när den ser härlig och färggrann ut.

Denna mathavresallad med grönkål, soltorkade tomater och jordnötter är en knaprig och god sallad som är enkelt att svänga ihop och ha som tillbehör till det mesta. Förutom den härliga färgkombinationen innehåller den krispiga, mjuka och knapriga texturer. Det får sin mättande matighet bland annat från mathavre, kidneybönor och grönkål.

Till kött, fisk och kyckling

Denna sallad går självklart att äta precis som den är. Vill man ha den ännu matigare och servera den utan några övriga tillbehör kan man även komplettera den med exempelvis ris eller nudlar som man blandar i.

Vi åt denna sallad tillsammans med kött och en sås. Då rörde vi ihop en sås av 2 dl créme fraiche, 2 tsk flytande honung, 2 tsk citronsaft, salt och 0,5 tsk persillade. Servera med stekt eller grillat fläskkött, lax eller kyckling. Den passar lika bra till alla tre.

Perfekt till buffén

Vill du göra en stor omgång av denna sallad, exempelvis att servera till grillfesten eller att ställa fram till buffé, då dubblar du bara receptet. Eftersom den kan serveras kall eller ljummen – om man värmer den hastigt i micron innan servering, kan man göra den i förväg. Till buffén kan man exempelvis grilla en bit kött till som man skär i remsor, exempelvis flintastek eller karré. Det är också gott med köttfärsspett till. Eller varför inte spett med lax och spett med kyckling?

» Här hittar du fler goda sallader som passar att servera som tillbehör

Mathavresallad med grönkål, soltorkade tomater och jordnötter

Mathavresallad med grönkål, soltorkade tomater och jordnötter

För: 4 personer som tillbehör

2 dl mathavre
3 dl vatten
salt, persillade
6 bitar soltorkade tomater i olja
1/4 rödlök
1 tetra kidneybönor
salt, peppar
1 stor morot
3 blad grönkål
1 dl saltade jordnötter

  • Koka upp vatten och ha i salt, persillade (ca 1 tsk salt och 0,5 tsk persillade) och mathavren. Låt puttra på svag värme i 15 minuter undre gläntat lock. Ta av locket och låt det sista vattnet avdunsta om det är vätska kvar. Strimla soltorkade tomater och hacka rödlök. Skölj kidneybönor. Blanda ner allt med mathavren. Salta och peppra ett varv.
  • Gnugga moroten ren och skala den om den är jordig. Skär till cirka 3 centimeter långa stavar (skär av moroten i 3 centimeters bitar, skiva dessa på längden och skär sedan skivorna till stavar på längden). Skär grönkålen till mindre blad. Värm en skvätt olja (ca 0,5–0,75 dl) från de soltorkade tomaterna i en stekpanna. Ha ner grönkål och morötter och låt dem mjukna på medelvärme. Rör om då och då och salta ett varv. Ha ner det stekta i en skål tillsammans med mathavre-röran.
  • Hacka jordnötter och strössla över salladen. Ett gott tips är också att ha i lite srirachasås (om man gillar hetta) och en skvätt balsamvinäger i salladen.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.