Matig linssallad med halloumi och persikor

God och matig sommarsallad

Vet ni vad jag verkligen älskar? Persikor och nektariner. När sommaren kommer har man gått och längtat ända sedan året innan. Kanske är det därför man ser fram emot det så mycket? Jag funderar på att försöka odla persikor på landet eftersom vi har som en egen liten klimatzon på tomten, men då gäller det att få dem att överleva vintern också. Vi får se hur det går med det.

Detta recept på matig linssallad med halloumi och persikor är i alla fall en riktig goding att servera på sommaren. Den bjuder både på sälta från halloumin och sötma från persikorna. Dessutom innehåller den silverlök, rostad majs, knapriga solrosfrön, morot, linser och mynta. Det hela blir en smakrik och mättande sommarsallad som kan serveras som ett tillbehör till grillat, eller precis som den är utan några särskilda tillbehör.

Som tillbehör, eller som den är

Till denna sallad använder jag den svarta linssorten som kallas beluga, men man kan även ta puylinser. Båda dessa linssorter är fasta i köttet, lite rundare i formen och kokar inte sönder – såvida man inte stormkokar eller kokar dem för länge. Linser ska knappt bara sjuda i rikligt med vatten. Då blir de som bäst. Efter 15 minuter tar man upp en lins och kollar att de är klara – de ska inte vara för mjuka utan fortfarande ha en liten kärna kvar. Är de fortfarande för hårda – de kanske har sjudit för lätt? – då låter man em bara ligga i vattnet ett litet tag till.

Eftersom persikor är i säsong på sommaren blir det en typisk sommarsallad. Skulle man vilja äta dessa sallad en annan tid på året är det bara att byta persikorna mot någon annan frukt. Exempelvis äpple eller päron. Välj gärna den svenska motsvarigheten till halloumi som heter eldost – om du kan få tag i det.

» Här hittar du fler recept på goda sallader

Matig linssallad med halloumi och persikor

Matig linssallad med halloumi och persikor

För: 4 personer

2,5 dl belugalinser eller puylinser
1 liten burk majs
1,5 dl solrosfrön
1 stor morot
200g halloumi
1/2 silverlök
2 persikor
6 stora blad färsk mynta
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
salt, peppar

  • Koka upp saltat vatten. När det börjar koka, vrid ner värmen så att det sjuder och ha ner linserna. Låt sjuda ca 15-20 minuter. Slå av vattnet och ha ner linserna i en skål.
  • Slå av vattnet från majsen och ha ner dem i en torr stekpanna. Stek under omrörning tills majsen börjar torka till, ha sedan i en klick smör. Dra upp värmen något och ha ner solrosfröna i pannan med majsen. Stek cirka 1-2 minuter. Tärna morötterna smått ha ner i stekpannan. Salta ett varv och stek ytterligare några minuter. Skrapa sedan ner allt i en skål.
  • Vik försiktigt upp halloumin och skär av i vecket så du får två plattor. Halvera plattorna i tjocklek och skär dem sedan till stavar. Stek i en torr panna på medelvärme tills de fått färg.
  • Finhacka silverlök. Tärna persika. Strimla myntan. Blanda allt i en skål med balsamvinäger och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.