Matig sallad med almfrukt

Sallad med frö från alm

Våren är här – jag känner det i näsan. Skämt å sido. När våren är här riktigt spritter det i min kropp. Jag vill bara ut och plocka ogräs och skott. Det är otroligt hur mycket som växer utanför dörren som går att äta. Bor man i stan ska man kanske gå lite längre än utanför dörren eftersom avgasernas och hundkissets mecka är just där. Kan man dock hitta en liten oskyddad plätt är det bara att välja och vraka.

Madeleine Landley ätligt ogräsMin stora favorit är löktrav som bjuder på härligt snäckformade blad med smak av lök. Hela växten går att äta och är nästintill lila när den dyker upp som en liten tuva ur marken. När den växer till sig kan den bli riktigt stor och får vita blommor. Du kan kolla på denna video där jag pratar med om löktrav.

Nu var det egentligen inte löktrav vi skulle prata om utan en helt annan växt som sitter lite högre upp. Nämligen almfrukt. Eller kort och gott almfrö. Almens frön är lysande ljusgröna, platta och lite ovala med en liten kärna i mitten. Smaken är nötig och frisk med gröna krispiga toner – lite som sockerärtor. Almfrukten gör sig utmärkt i maträtter där den får vara otillagad så man verkligen känner smaken. Exempelvis i en matig sallad med almfrukt eller hackad till en chimichurri.

Annorlunda recept

Hur ser almfrukt ut?Denna sallad gör jag av sötpotatis, svarta linser, småtomater i blandade färger (gärna svenska), fetaost, röd lök, avokado, rucola och huvudpersonen – stor näve rensad almfrukt. Hur stor är en näve? Tja, kanske 3-5 deciliter löst packad almfrukt. Till det hela gör jag en enkelt vinägrett bestående av rapsolja, balsamvinäger, salt och peppar. Servera salladen till det grillade. Varför inte till kyckling eller kött? Man kan också komplettera själva salladen med proteinet, eller grillad paprika får att göra den som en hel måltid.

Almfrukten ska inte vara torr eller gul – då är den överblommad. Den är också som bäst när fröet i mitten fortfarande är grönt. När den är grön och krispig är den perfekt! Jag brukar plocka hela klasar med almfrön och ta med hem. Sedan snoppar jag de små bladen ner i ett durkslag och sköljer av eventuellt krafs som kommit med. Låt torka. Det lilla fästet som själva frö-bladet sitter fast med i ena änden brukar jag skippa.

Almfrukten klarar att ligga i en lätt fuktad påse i kylen ett par dagar, om du inte vill äta den direkt förstås, och förutsatt att den inte plockats när den börjat bli övermogen. Ät den medan den fortfarande har krispigheten kvar.

» Här hittar du fler recept på goda sallader

Matig sallad med almfrukt

Matig sallad med almfrukt

För: 4-6 personer

Lins- och sötpotatissallad:

400g sötpotatis
2,5 dl svarta linser
250g småtomater i blandade färger
1 stor näve rensad almfrukt
150g fetaost
1/2 röd lök
2 avokado
70g rucola
3 msk rapsolja
3 msk balsamvinäger
salt, peppar

  • Skala sötpotatisen och skär den till mindre bitar. Fördela ut bitarna på en ugnsplåt och ringla över lite rapsolja och salta. Rosta i 200°C på varmluft eller 225°C på över- och undervärme i 30 minuter. Vänd gärna runt potatisen med en stekspade efter halva tiden så den blir jämnt rostad.
  • Sjud linserna i dubbla mängden saltat vatten i 30 minuter.
  • Halvera tomaterna. Plocka almfrukten så du bara får gröna blad – inga bruna fästen ska vara med. Smula fetaost och skär rödlöken till tunna bitar. Tärna avocado.
  • Blanda linser och sötpotatis med rucola, almfrukt, avocado, fetaost.
  • Rör ihop rapsolja och balsamvinäger med salt och peppar. Ringla över salladen.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.