Matig sallad med bulgur, avokado, pumpafrön och soltorkade tomater

Tillbehör till köttfärsbiffar eller kotlett

Matiga sallader lagar och äter jag mest under sommaren. Det är nämligen det perfekta tillbehöret till grillat och är dessutom enkelt att svänga ihop inomhus på morgonen. För den delen ska man inte tro att matiga sallader bara passar på sommaren. Detta recept på matig sallad med bulgur, avokado, pumpafrön och soltorkade tomater är en god rätt att svänga ihop som ett tillbehör om man exempelvis har stekt köttfärsbiffar, smör-öst en fin bit kotlett i grillpannan eller om man vill ha något till det vegetariska.

Matig sallad tom passar året runt

Allt till denna sallad kan förberedas – förutom avokadon. Den rekommenderar jag att man väntar med att lägga i precis till servering eftersom den annars har en tendens att bli lite brun i köttet. Eftersom salladen görs mestadels med saker ur skafferiet är den inte säsongsanpassad utan kan lagas året runt. Vill man tänka på miljön och skippa avokadon, eller kanske bara göra det hela lite matigare, då kan man addera bönor i salladen. Både kidneybönor, svarta bönor eller kikärtor passar fint. Slå gärna på lite olivolja eller oljan från de soltorkade tomaterna så blir det ännu godare. Väljer du råris eller kikärtsris i salladen blir den helt glutenfri.

» Här hittar du fler goda, matiga sallader

Matig sallad med bulgur, avokado, pumpafrön och soltorkade tomater

Matig sallad med bulgur, avokado, pumpafrön och soltorkade tomater

För: 4 personer som tillbehör

4 dl bulgur, mathavre, råris eller kikärtsris
1 dl pumpafrön
1 liten rödlök
0,5 dl hackad bladpersilja
6 bitar soltorkade tomater i olja
1 avokado
1 dl svarta, urkärnade kalamataoliver
1 röd chilifrukt

  • Koka grynen enligt anvisningen på förpackningen.
  • Rosta pumpafröna i en liten skvätt olja i en stekpanna tills de börjar knäppa. Salta ett varv.
  • Finhacka rödlöken, hacka persiljan och strimla de soltorkade tomaterna. Tärna avokadon.
  • Blanda allt i en skål tillsammans med kalamataoliver och hackad chili.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.