Matig sallad med svartkål, kantareller, mathavre och rödbetor

En annorlunda maträtt med svamp

Matiga sallader ärter jag sallader äter jag som oftast på sommaren. Då passar det bra att komplettera det grillade med en sås och en god sallad. Till hösten och vintern blir det däremot mer värmande och husmans-liknande mat. Självklart finns det dock tillfällen då en matig sallad passar fint att komplettera med.

Detta recept på matig sallad med svartkål, kantareller, mathavre och rotsaker passar fint att svänga ihop på hösten eftersom den tar tillvara på höstens fina råvaror; svartkål, svamp och rotsaker. Mathavren hjälper till att göra den matig och mättande medan de soltorkade tomaterna adderar ytterligare smak och syra. Att jag älskar soltorkade tomater är kanske inte någon nyhet Jag har det i väldigt mycket, men det det blir ju så himla gott. Dessutom kan man ju göra egna soltorkade tomater som man torkar i ugnen och lägger in i olja – framför allt om man odlar själv, eller om det är bra pris i butiken.

God sallad som passar på hösten

Till salladen serverar jag en honungs- och senapsdressing och som görs just av dijonsenap, flytande honung, olja och vatten. Salladen i sin tur passar fint att servera till valfritt protein, exempelvis kött, fisk eller fågel. Man kan också komplettera själva salladen med varm- eller varmrökt lax, grillad kyckling eller lufttorkad skinka. Då blir den som en härlig höstsallad som passar att äta i sin enkelhet utan några särskilda tillbehör till.

Vill du ha salladen helt vegetarisk och vegansk steker du svampen med vegetabiliskt smör. För att göra salladen till en komplett rätt kan du istället ha i lite mer rotsaker och addera en burk kidneybönor eller kikärtor. Här hittar du fler recept på goda tillbehörs-sallader

Matig sallad med svartkål, kantareller, mathavre och rödbetor

Matig sallad med svartkål, kantareller, mathavre och rödbetor

För: 4 personer

4 dl mathavre
700g rödbetor
4 morötter
250g färska kantareller
150g svartkål
5 bitar soltorkade tomater i olja
1/2 kruka bladpersilja
salt, peppar

Honungs- och senapsdressing:

1 msk dijonsenap
1 msk flytande honung
0,5 dl kallpressad rapsolja
0,5 dl vatten

  • Koka mathavren enligt anvisningen på förpackningen. Skala och tärna rödbetorna. Skiva morötterna. Koka rödbetorna i saltat vatten i 20 minuter. Lägg i morötterna och låt dem koka med rödbetorna ytterligare 8-10 minuter.
  • Rensa kantarellerna och dela de största. Stek kantarellerna i torr panna tills vätskan försvunnit. Ha i en klick smör som får steka in. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha salladen helt vegetarisk och vegansk steker du svampen med vegetabiliskt smör.
  • Skär svartkålen till bitar och stek den några minuter i smör med salt. Strimla soltorkade tomater och grovhacka bladpersilja. Blanda allt i en skål.
  • Rör ihop dijonsenap och honung med olja. Späd med vatten så dressingen får en rinnig konsistens.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.