Matig sallad med kikärtor, fetaost, oliver och ris

Matig sallad till middag

Detta recept på matig sallad med kikärtor, fetaost, oliver och ris passar fint att laga som middag när man vill laga något enklare. Jag är verkligen inte någon salladsätare. Jag äter naturligtvis väldigt gärna en sallad i kombination med andra saker, men sällan enbart en sallad. Dock slinker det ibland in någon goding som hamnar här i bloggen.

Madeleine Landley tipsar om ätligt ogräs

Ätligt ogräs i salladen

I denna sallad har jag något som kallas för svinmålla. Svinmålla är ett typiskt ogräs som finns lite överallt men som många inte känner till. Det var faktiskt min mamma som introducerade mig till detta goda ogräs, och både hon och jag använder den idag som sallad. Svinmålla smakar som spenat och används på precis samma vis som spenat. Du kan äta den precis som den är, eller tillaga den lätt. Vissa blad kan bli lite mjöliga och vita på ytan – dessa brukar jag skippa och istället sikta in mig på de släta och gröna.

Eftersom svinmållan växer som ett ogräs är den gratis, du behöver alltså inte gå och köpa den i mataffären. Mer ekonomiskt helt enkelt. Det är också smart att äta ogräs eftersom du har det nära till hands och på så vis slipper långa transporter från odlare till butik. En ytterligare fin sak med svinmållan att den inte behöver någon särskild behandling eller gödsel – den växer där den själv vill och trivs hur bra som helst. Kolla in den här stora rackaren som växer på min tomt. Den är ju lika lång som jag… Har du inte tillgång till svinmålla kan du alltså istället ta babyspenat.

En annorlunda och god sallad

Men nu var det inte bara svinmålla vi skulle prata om, för denna sallad innehåller fler saker än den. Salladen innehåller även ris, kikärtor och vaxbönor för att göra den matig och god. Nu för tiden säljs vaxbönor som frysta (Garant, exempelvis) så man behöver inte odla dem själv eller passa på när de är i säsong och säljs färska. Det är en av de fina sakerna med en frys – säsongerna förlängs och man behöver inte anpassa sig på samma vis. Tillsammans med frön, lök, oliver och fetaost blir salladen smakrik och härlig med flera intressanta texturer. Servera med färdig dressing, exempelvis caesardressing.

» Här hittar du fler recept på goda sallader

Matig sallad med kikärtor, fetaost, oliver och ris

Matig sallad med kikärtor, fetaost, oliver och ris

För: 4 personer

2 dl basmatiris
1 broccolihuvud
1 dl pumpafrön
1 liten rödlök
150g vaxbönor
1 tetra/burk kikärtor
1 huvud romansallad
2 tomater
150g fetaost
1 dl urkärnade kalamataoliver
30g svinmålla*
balsamvinäger
salt, peppar

  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skär broccolin till mindre träd. Koka upp en kastrull med vatten, en pressad vitlöksklyfta och salt. Lyft av kastrullen från plattan när det kokar och lägg i broccolin. Låt ligga i cirka 3-5 minuter. Slå sedan av vattnet och låt svalna.
  • Rosta pumpafröna med en liten skvätt olja och salt. När de börjar knäppa är de klara.
  • Skär rödlöken till klyftor och halvera vaxbönorna. Skölj kikärtorna och skär romansallad och tomater till mindre bitar. Bryt fetaosten till bitar. Blanda allt med oliver och svinmålla. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar. Servera med färdig dressing, exempelvis caesardressing.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.