Matig sallad med potatis, lax, lufttorkad skinka och apelsin

Mättande sallad till middag

Salladernas tid är här! Under våren och sommaren passar det utmärkt med sallad till middag. Dels för att man kanske inte är så sugen på tung och rustik. Men också för att många av ingredienserna kan förberedas och förvaras i kylen. Förbered salladen tidigare på dagen. När det är dags att äta lägger du upp de förberedda ingredienserna och tillagar det som ska serveras varmt eller ljummet – i det här fallet laxen.

Enkelt och lättlagat

Sallad är trevlig middagsmat som passar fint att bjuda gästerna på – antingen vid en sittande middag, eller till en buffé. Denna matiga sallad görs av en bas på romansallad och den lite nötiga salladssorten machésallad. Dessa blandas med kokt potatis, rödlök, sockerärtor, bitar av apelsin samt lufttorkad skinka och lax. Laxen kan man antingen steka, tillaga i ugnen eller grilla. Dessutom serveras den med rostade hasselnötter för lite crunch.

Dressingen till salladen är en frisk och härlig citrusdressing som är enkel att röra ihop. Denna görs av en bas på creme fraiche och smaksätts med citron och apelsin. Dessa smaker passar fint till fisken, men också till det rekommenderade vinet nedan. Välj laktosfri creme fraiche så blir receptet laktosfritt.

Vintips till salladen

Söker man ett vin till salladen är Domaene Gobelsburg Kamptal Riesling ett bra val. Detta är ett elegant vin i stramare stil med frisk och torr karaktär. Alltså inget sött bjäfs. I smakpaletten kan man ana inslag av lime, gröna äpplen, aprikos, päron och mineral. Denna riesling görs uteslutande av rieslingdruvor som odlats i olika vingårdslägen runt om i Schloss Gobelsburg – hjärtat av Kamptal. Druvmusten låter man jäsa på låg temperatur i ståltank för att bibehålla druvans naturliga aromer och fräschör. Du hittar länk till vinet under receptet.
» Här hittar du recept på fler goda sallader

Matig sallad med potatis, lax, lufttorkad skinka och apelsin

Matig sallad med potatis, lax, lufttorkad skinka och apelsin

För: 4 personer

Lyxig vårsallad med lax och apelsin:

500g potatis
1 dl hasselnötter
100g romansallad/gemsallad
70g machésallad
1 apelsin
1 spansk peppar
1/2 rödlök
75g sockerärtor
80g lufttorkad skinka
500g lax
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver

Citrusdressing:

1 dl créme fraiche
1/2 citron
1/2 apelsin
2 msk vatten
1 msk fryst, hackad persilja
salt, peppar

  • Gnugga potatisen ren eller skala den om den har ett jordigt, grovt skal. Koka potatisen mjuk i saltat vatten – cirka 10-15 minuter. Skölj den i kallt vatten och dela sedan till mindre bitar.
  • Rosta hasselnötterna i en torr panna tills de fått yta. Ös av hasselnötterna i en handduk och gnugga bort skalen. Observera att handduken blir fläckig av skalen, så använd en handduk du inte är rädd om eller en mörk handduk. Halvera hasselnötterna.
  • Skär romansalladen till mindre bitar och skölj machésalladen. Skala apelsinen och skär klyftorna till mindre bitar. Ta gärna bort så mycket av det vita köttet så slipper du beskan. Skiva spansk peppar och lök tunt. Halvera sockerärtorna. Sprid ut allt på tallrikar. Fördela ut lufttorkad skinka.
  • Skär laxen till lagom stora bitar och stek den på låg värme med smör och kryddor. Laxen kan också grillas eller tillagas i ugnen vilket är perfekt om man ska göra en stor omgång av receptet och servera till många. Dela den tillagade laxen till lagom bitar och fördela ut på tallrikarna.
  • Blanda creme fraiche med saften från en halv apelsin, saften från en halv citron samt med lite vatten. Smaka av med kryddor och ringla dressingen över salladen. Avnjut med vintipset.

Matig sallad med potatis, lax, lufttorkad skinka och apelsin

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.