Matig sallad med rödbetor, tomater, korn och pumpafrön

En god sallad till maten

En matig sallad är det perfekta tillbehöret att ha fixat i förväg för att sedan kunna plocka fram ur kylen. Så fort det blir sommar går jag helt bananas med alla matiga sallader, för det finns ju så många olika sätt att göra dem på och ingredienser att hai.

Till detta recept på matig sallad med rödbetor, tomater, korn och pumpafrön ville jag ha en lite tuggigare sallad. Helt enkelt tack vare kokta matkorn. Jag rekommenderar matvete, emmervete eller farro. Men även bulgur, pärlcouscous eller mathavre går precis lika bra. Det beror helt på vad man är sugen på. Förutom matkornen har jag i tomater, oliver, kokta rödbetor, rödlök, pumpafrön och rucola.

Satt skala eller inte skala, det är frågan…

Det är många som anser att skalade rödbetor tappar sig färg när man kokar dem utan skal. Jag håller inte alls med. Som du ser på bilden är rödbetorna varken bleka eller färglösa. Dessa har jag kokat tärnade utan skal. Knepet är att koka betorna i ordentligt med vatten. De ska alltså ligga helt under vatten med råge. Om vattnet kokar bort så de ligger ovan ytan kan de bli lite blekare. Jag har också märkt att färgen kommer tillbaka när betorna får vila efter kokningen, om de har blivit lite bleka i kanterna.

Anledningen till att jag skalar rödbetorna innan jag kokar dem är för att de både blir halkiga och alldeles för varma för att skala efter kokning. Jag skalar således alltid mina rödbetor innan jag kokar dem eftersom de är lättare att hantera. Tärnar eller klyftar man dem också innan går de fortare att koka. Jag har faktiskt aldrig haft problem med att färg försvinner – men alla gör så klart som de själva vill. Vill du alltså skala dina rödbetor efter istället för innan gör du det.

Sallad till grillat

Salladen i sin tur smaksätter jag med olja från soltorkade tomater. Oljan som tomaterna ligger i har en rund och sötsyrlig smak som är fantastisk att ta tillvara på. När tomaterna är slut låter jag burken stå kvar i kylen och använder sedan oljan till sallader och stekning. Blir det över olja från fler burkar häller jag bara ihop dem. Har du ingen olja över från soltorkade tomater går det lika bra med eller olivolja. Välj i så fall en extra virgin olivolja. Jag har även i ett knippe libbsticka i salladen – jag älskar nämligen libbsticka. Har du ingen libbsticka kan du ta bladpersilja eller blasten från blekselleri.

Denna sallad serverar jag som tillbehör till allt ifrån kött och fisk till fågel och vego. Salladen är också perfekt till grillat och kan dessutom kompletteras med exempelvis grillad kyckling för att bli som en hel middag.

» Här hittar du fler recept på goda sallader att servera som tillbehör

Matig sallad med rödbetor, tomater, korn och pumpafrön

Matig sallad med rödbetor, tomater, korn och pumpafrön

För: 4 personer

3 dl matvete, emmervete eller farro
8–10 små kvisttomater
1 knippe libbsticka
300g rödbetor
1 liten rödlök
1 dl pumpafrön
1 dl urkärnade kalamataoliver
35g rucola (1/2 påse)
3–4 msk olja från soltorkade tomater eller olivolja
peppar

  • Koka kornen enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skala och skär rödbetorna till klyftor. Koka rödbetorna i saltat vatten i 25 minuter.
  • Kvarta tomaterna och skär rödlöken till tunna klyftor.
  • Blanda allt i en skål tillsammans med pumpafrön, oliver och rucola. Ringla över lite olja och dra över svartpeppar.
Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.