Matig sallad med stekt bulgur, majs, bönor och vitlök

Augusti är den perfekta grilmånaden

Om vädret tillåter är augusti den perfekta grillmånaden. Juli brukar kunna vara lite väl varm så man vare sig orkar stå och joxa eller äta särskilt mycket till middag. Augusti däremot är perfekt att hänga vid grillen och njuta av att sensommaren tar över efter sommaren.

Till det grillade serverar jag gärna en sallad. Denna gång blev det en matig sallad med stekt bulgur, majs, bönor och vitlök. Det är naturligtvis kanon att kunna använda ingredienser ifrån de egna odlingarna, men jag är också väldigt förtjust i ingredienser från konserver. I denna sallad kommer både majs, kidneybönor, oliver och inlagda vitlökar ifrån burkar och konserver. Jag har alltid ett gång sånt i skafferiet så man kan plocka fram och komplettera med. De håller ju dessutom hur länge som helst vilket bara är ett plus.

En matig sallad är perfekt till grillat

Det gröna i denna sallad är mizunakål som jag odlar själv. Självklart går det lika bra att byta mot exempelvis rucola eller späd svartkål. Vanlig romansallad eller maché går också bra om man vill ha det stuket på salladen. Jag har dekorerat med kålblommor vilket blir både tjusigt och färgglatt. Dessa blommor från komatzunan, men jag brukar även ta blommor från pak choi, mizunakål eller broccoli om de gått i blom.

Servera salladen till valfritt tillbehör. Den passar både till kyckling och kött, såväl som fisk eller något vegetariskt. Framför allt något som först har grillats. Vill man servera salladen som en egen rätt kan man addera lite lufttorkad skinka och varför inte lite fetaost eller mozzarella?

» Här hittar du fler recept på goda sallader att servera som tillbehör

Matig sallad med stekt bulgur, majs, bönor och vitlök

Matig sallad med stekt bulgur, majs, bönor och vitlök

För: 4 personer

200g extra grov bulgur
olivolja
salt
1 tetra/burk kokta kidneybönor (à 400g)
1 liten burk majskorn (à 198g)
500g mizunakål, rucola eller späd svartkål
1 dl inlagda vitlökar i chiliolja
1 dl urkärnade kalamataoliver
svartpeppar

  • Tillaga bulgurn enligt anvisningen på förpackningen. Slå av eventuell vätska som är kvar i kastrullen och låt den ånga av. Värm en stekpanna till medeltemperatur, ringla lite olja i pannan och lägg i bulgurn. Stek några minuter under omrörning och salta ett varv. Lägg över bulgurn i en stor skål.
  • Skölj kidneybönorna i ett durkslag och slå bort vätskan från majsen. Skär kålen till lagom munsbitar. Lägg allt i skålen med bulgur tillsammans med inlagda vitlökar och kalamataoliver. Slå över en skvätt olivolja, salta och peppra och blanda allt.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.