Matig sallad med svarta bönor, havre och rostad majs

Sallad som tillbehör

Tiden är här för goda och matiga sallader. Jag gillar denna typ av mat eftersom man kan göra iordning salladen på morgonen när man ändå fixar frukosten. Eftersom salladen ska serveras kall så det gör ju inget om den är klar långt i förväg. Senare på kvällen lägger man något smarrigt på grillen som man serverar med den matiga salladen och en god sås. Såsen har man naturligtvis också gjort i förväg – exempelvis någon av dessa tre enkla såser med creme fraiche.

Till middag eller buffé

Detta recept på matig sallad med svarta bönor, havre och rostad majs är det lite av det perfekta tillbehöret. Som jag ser det kan man servera den på tre olika vis. Antingen serverar man salladen till middagen som jag beskrev ovan – exempelvis till kött, fisk, kyckling eller vego. Man kan också servera den som en egen middagsrätt. Då adderar man proteinet i själva salladen. Varför inte lite strimlad skinka, rökt lax eller grillad kyckling?

Man kan också ställa fram salladen på sommarbuffén och låta gästerna ta själva. Komplettera med någon somrig paj, goda kycklingspett och spett med lax samt ett gäng olika såser. Eftersom salladen inte innehåller någon egentlig sallad kan man server den med en separat grönsallad. Eller så kan man addera exempelvis rucola i själva salladen. Vill du att salladen ska bli helt vegansk steker du majsen i olja eller mjölkfritt margarin.

» Här hittar du fler recept på goda sallader som kan serveras som tillbehör

Matig sallad med svarta bönor, havre och rostad majs

För: 4-6 personer

Matig sallad med svarta bönor, havre och rostad majs

Sallad med havre och rostad majs:

3,5 dl mathavre
2 små burkar majs (á 176g)
3 msk flytande smör
10 bitar soltorkade tomater i olja
1 burk/tetra svarta bönor (400g)
1/2 röd lök
0,5 dl hackad, färsk persilja

Vinägrett:

1 msk citronsaft
2 msk olivolja
salt, peppar

  • Koka mathavren enligt anvisningen på förpackningen.
  • Slå av vattnet från majsen och rosta den i en torr panna. När majskornen börjar skrumpna, ha i smör och låt det fräsa in i majsen.
  • Strimla soltorkade tomater och röd lök. Skölj de svarta bönorna. Hacka persiljan. Blanda allt i en skål.
  • Blanda citronsaft med olivolja till vinägretten och smaka av med salt och peppar.
Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.