Matjes- och Västerbottenspaj

Härlig paj till sommaren

Denna matjes- och Västerbottenspaj är en riktigt stor favorit som passar på våren och sommaren. Tack vare de typiskt svenska och somriga inslagen i pajen av matjessill, ansjovis och Västerbottensost passar den fint att servera till midsommar och till påsk. Det här blir en stor paj, så välj gärna en stor springform – alltså en pajform med höga, löstagbara kanter.

Midsommarmat med matjessill och ansjovis

Att sill passar bra i paj är kanske förvånande för många, men det blir underbart gott, särskilt tillsammans med ansjovisen som får en att tänka på Janssons Frestelse. Servera förslagsvis med en god öl till, och varför inte en klick gräddfil och hackad gräslök för att de den där extra midsommarkänslan?

» Ännu fler goda midsommarecept hittar du här

Matjes- och Västerbottenspaj

6-8 personer
Temperatur: 225°

Matjes- och Västerbottenspaj

Pajdeg:

5 dl vetemjöl
1 tsk salt
150g smör
2 tsk ättikssprit
1 dl vatten

Fyllning:

2 gula lökar
1 burk matjessill
1 burk ansjovis
400g riven Västerbottensost
1/2 kruka gräslök

Stanning:

5 ägg
3 dl vispgrädde
peppar, vitlökspulver

1. Blanda mjöl och salt i en bunke. Smula ner smöret, rör ihop ättikssprit och vatten och ha ner med mjölet. Knåda ihop till en deg och platta ut i en smörad pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 10 minuter i 175°C.

2. Hacka den gula löken och stek den i smör så den får lite yta och mjuknar.

3. Hacka matjessill och ansjovis. Spara ansjovisspadet till stanningen. Riv Västerbottensost på den stora hålen på ett rivjärn. Hacka gräslöken. Blanda allt med den stekta löken.

4. Vispa ihop ägg och vispgrädde med ansjovisspad och kryddor. Ha ner fyllningen i pajskalet och slå på stanningen.Se till att innehållet blandas ordentligt med stanningen. Grädda i 225°C i 40 minuter. Servera gärna med gräddfil.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Denna matjes- och Västerbottenspaj är en stor favorit som passar till påsk och midsommar tack vare inslagen av matjessill, ansjovis och Västerbottensost.