Matjesgratäng med potatis, gul lök och svarta oliver

Annorlunda recept med sill

Tänk så många roliga vis det finns att ta tillvara på matjessillen. Denna goda gratäng svängde jag ihop förra året av resterna från midsommarafton. Självklart behöver det inte göras av rester, den är nämligen precis lika bra att laga om man ska servera en buffé på midsommarafton. Eller varför inte till påsk? Många äter ju faktiskt sill då med.

Bästa recepten till midsommar 2016Hos oss äter vi sill lite när som helst eftersom det är så himla gott och nyttigt. Alltså behöver du inte känna dig låst till en särskild högtid när sillen ska åka fram. Varför inte göra som vi servera denna matjesgratäng med potatis, gul lök och svarta oliver som en smaskig lunch under sommaren?

Gratäng med matjessill

Idag finns det olika kryddningar på matjessillen man köper i butik. Jag skulle ljuga om jag påstod att det var stor skillnad på dem, för det är det inte. Alltså väljer man den sort man själv tycker är bäst.

Precis som alla andra recept här i Landleys kök kan man se dem som inspiration. En del kanske rynkar på näsan åt de svarta oliverna, men det är faktiskt en smak som passar mycket bra till matjessill. Gillar man nu inte oliver skippar man dem – alla får göra som de själva vill. Glöm däremot inte att steka löken innan du har ner den i gratängen. Det ger en mycket godare och rundare smak där lökens fina kvalitéer verkligen kommer till sin rätt. Potatisen kan man både tärna eller skiva beroende på vad man vill ha för utseende på gratängen.

» Fler goda midsommarrecept hittar du här

Matjesgratäng med potatis, gul lök och svarta oliver

För: 4 personer
Tid: 40 minuter
Temperatur: 225°C

Matjesgratäng med potatis, gul lök och svarta oliver

Pajfyllning:

1 kg fast potatis
1 stor gul lök
2 burkar matjessill
2 dl kärnfria svarta oliver

Stanning:

5 ägg
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
salt, peppar, persillade

Till dekoration:

gräslök

1. Skala och tärna potatisen. Hacka löken och stek den mjuk i en stekpanna med smör. Skiva de svarta oliverna. Halvera matjessillen. Ha ner lök, potatis och svarta oliver i en gratängform och blanda med matjessillen.

2. Vispa ihop ägg, grädde, creme fraiche och kryddor. Slå stanningen över gratängen och grädda i 225°C i cirka 35-40 minuter – eller till potatisen mjuknat. Servera med hackad gräslök på toppen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.