Matjespiroger medmajtessill och ägg

Piroger fyllda med matjessill och ägg

Förra sommaren svängde min pappa ihop dessa matjespiroger. Jag är själv väldigt förtjust i matjessill, så självklart skulle receptet upp i bloggen så fler kunde prova det. Matjespirogerna är små och fina så de kan ätas som en munsbit. Allt som behövs är en servett och ett glas bubbel – som du hittar tips på under receptet.

Själva pirogerna fyller man med de klassiska inslagen ägg, gräslök och dill. Det hela bakas in i en enkel deg som görs med bakpulver. Vill man inte göra degen själv – man kanske inte har tid eller lust, då går det lika bra att använda färdig pajdeg som man köper i butik. För ett ännu frasigare resultat tar man smördeg.

Goda recept med matjessill

Dessa små matjespiroger är utmärkt mingelmat som passar att servera tillsammans med ett glas vin eller bubbel när gästerna bekantar sig med varandra. De är också tjusiga att lägga upp i en korg på buffébordet så gästerna kan förse sig själva. Visste du förresten att den kryddiga matjessillen egentligen kommer Holland och betyder jungfrusill? Min favoritsort när det kommer till matjessill kommer från Abba, men man tar förstås den sort man tycker bäst om själv.

» Fler recept med matjessill hittar du här

Matjespiroger

Matjespiroger medmajtessill och ägg

Ca 30 stycken

Fyllning:

300g matjessill
6 kokta ägg
0,5 dl hackad gräslök
1 knippe dill
1 dl creme fraiche
svartpeppar

Deg:

5-6 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2,5 dl mjölk
0,5 dl olivolja
bakplåtspapper

1. Hacka matjessill, ägg, gräslök och dill. Blanda med creme fraiche och svartpeppar. Ställ sedan svalt.

2. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Arbeta ihop till en deg med mjölk och olivolja.

3. Kavla ut degen och stansa ut till rundlar om cirka 12 cm i diameter med hjälp av en plastburk eller liknande. Klicka på matjesröran på ena halvan och fäll över andra halvan av degen. Platta till kanten och vik in den lite. Lägg ut alla pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 225°C i cirka 10-12 minuter. Vill du att pirogerna ska bli snyggt glansiga penslar du dem med uppvispat ägg innan de åker in i ugnen.

Rekommenderat vin till: Estelado Rosé (7475)

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.