Matjessill i glas med pepparrotsgrädde och äpple

Vad är skillnaden på matjessill och vanlig sill?

Vet du vad skillnaden är på matjessill och vanlig sill… ja, förutom smaken alltså? Matjessillen är något av det svenskaste vi har, men den kommer faktiskt ursprungligen från Nederländerna där den kallas för maatjesharing. Att den är holländsk kan man alltså nästan höra på namnet.

Ordet betyder ”jungfrusill” vilket har att göra med att sillen ännu inte blivit könsmogen. Sillen fiskas i de kalla haven innan den första leken skett på hösten, och att den inte hunnit bli könsmogen gör sillen fetare. Mängden fett är viktig för en lyckad matjessill och fetthalten ska ligga mellan 16 och 18 procent. Är sillen för mager blir filéerna hårda och torra. Är sillen fetare blir de mjuka.

Matjessill i glas med pepparrotsgrädde och äpple Vad ger smaken till matjessill?

Smaken i den speciella inläggningen kommer från kanel, kryddpeppar, nejlika, sandelträ och socker. Alla tillverkare av matjessill verkar ha sitt eget hemliga recept och visst skiljer sig sillen åt beroende på vilken sort man köper. När sillen fiskats läggs den i en kryddig lag där den får mogna i sval temperatur under minst tre månader. Sedan läggs den på burk.

Klassisk mat till midsommar

Matjessill tillsammans med färskpotatis, gräddfil, ägg och gräslök en vanlig rätt till den svenska midsommarmåltiden, men varför inte variera det hela? Man behöver inte alltid ställa fram burkar och karotter med sill, ägg och potatis där folk tar själva. Servera matjessillen som en trevlig förrätt som redan är fixad. Matjessill i glas med pepparrotsgrädde och äpple är en härlig och enkel sommarrätt som bjuder på härlig smak. Tillsammans med de krispiga och söta äpplena och den lite peppriga pepparrotsgrädden blir det en härlig kombination.

» Här hittar du fler goda sillrecept

Matjessill i glas med pepparrotsgrädde och äpple

8 stycken

Matjessill i glas med pepparrotsgrädde och äpple

300g färskpotatis
4 ägg
2 dl dl vispgrädde
2 msk riven pepparrot
salt
1 paket matjesfiléer
1 rött äpple
1 msk strimlad ramslök*
1 msk hackad gräslök
svartpeppar
några kvistar dill

1. Gnugga potatisarna rena och koka dem i saltat vatten tills de mjuknat. Spola dem i kallt vatten så tillagningen avstannar. Skär dem sedan till mindre bitar.

2. Koka äggen lätt hårdkokta och tärna dem sedan till mindre bitar.

3. Vispa grädden och smaksätt med riven pepparrot och lite salt.

4. Skär matjessill och äpple till mindre bitar. Strimla ramslök och hacka gräslöken. Har du inte tillgång till ramslök, byt mot den mot samma mängd gräslök, totalt 2 matskedar.

5. Klicka ut grädden i små glas, fördela ut sill, ägg, potatis och äpple. Strössla över ramslök och gräslök. Dra gärna över ett varv svartpeppar. Toppa med en dillkvist.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.