Matjessill med ägg, brynt smör och citroncreme

Tips på somrig förrätt att bjuda på

Vem älskar inte majtessill? Gör du inte det är det okej, men då har du å andra sidan hamnat helt fel – för nu ska vi nämligen snacka om den underbara tradition som dyker upp vid alla våra högtider. Japp, du gissade rätt – matjessill. Jag älskar sill, och framför allt matjessill! Matjessill är faktiskt det bästa jag vet när det kommer till sill.

Matjessillen är smakrik och god, spänstig i köttet och utan en massa sås-bjäfs. Jag vet, ibland vill även jag ha sås till sillen och vet att många andra också vill det (bland annat min sambo), men då får ni helt enkelt spana in de andra sill-recepten här i bloggen. Här tänkte jag istället bjuda på receptet på matjeslåda med ägg, brynt smör och citroncreme – en underbar maträtt som passar fint att servera till påsk och midsommar… och som leder till älskog i munnen. Personligen tycker jag att uttrycket ”det knullar i munnen” är både fult och barnsligt och avslöjar att man har ett ganska dåligt ordförråd. Alltså föredrar jag att säga det föregående, ”det blir älskog i munnen”.

Påsk, midsommar och jul…

Är det ändå inte lite lustigt hur vi till alla våra svenska högtider väljer att servera sill? Visst, det beror på traditioner, men det är ändå intressant att vi både vid jul, påsk och midsommar serverar sill. Det hade nästan bara fattats att vi serverar det till all helgona också. För egen del äter jag sill åter runt. Jag tycker det är så gott och lättlagat att det inte måste serveras vid en särskild tid på året. Allra helst äter jag förstås sillen under den varmare delen av året då man kan sitta ute i solen och njuta av det hela. Gärna i sällskap av en noga utvald snaps.

Enkelt och lättlagat

Denna goda matjessill med ägg, brynt smör och citroncreme är egentligen inget konstigare än en kombination av matjessill, kokta ägghalvor, kokt potatis, dill och röd caviar samt hackad gräslök och rödlök. Den kompletterande smakbomben är det trendiga fenomenet brynt smör. Jag sällar mig absolut till skaran som gillar brynt smör. Dock tog det ganska lång tid innan jag provade att göra det själv. Jag var helt enkelt rädd att misslyckas och visste inte hur lätt det var att göra.

Matjessill med brynt smör

Alla vet hur vanligt det är att få brynt smör i maten när man går ut och äter nu för tiden på restaurang – lika vanligt och trendigt som kondenserad mjölk och tryffel en gång var (kanske till och med i kombination…?). Att göra brynt smör hemma är inte det minsta svårt. Man låter helt enkelt smör småputtra i en kastrull på medelvärme tills det fått en ljust brun ton och en knäckig doft.

Är värmen för låg händer inget. Är den för hög bränns smöret. Alltså måste man hitta en temperatur som ligger precis mitt emellan. Jag brukar röra om då och då för att hålla koll på det hela medan proffsen spelar oberörda. Små partiklar bildas under processen. En del silar bort dem medan jag tycker de ger bra smak. Det brynta smöret kan man spara i en burk i kylen (en del har det till och med i en bytta ståendes framme). Sedan kan man värma på det till flytande form till allehanda anrättningar. Gör man för mycket är det alltså inga problem.

Sill och ägg på annorlunda vis

Det andra goda inslaget i denna rätt är citronkrämen. Det här är inget konstigare än creme fraiche som blandas med citronsaft. Dessa två komponenter – alltså citronkrämen och det brynta smöret, blir som Kishti skulle sagt, till ett halleluja moment. Med andra ord har jag här gett er alla komponenter ni behöver för att bjuda era gäster på en enkel men ändå uppdaterad och smakrik goding till påsk och midsommar.

Kommentarer mottages som vanligt tacksamt. Har ni helt enkelt inget att säga om det hela (blev det kanske håll-käften-gott?), ja då hoppas jag bara att ni hittat en ny goding att återkomma till när det är dags nästa år igen. Glöm inte att ge receptet några stjärnor nedan i betyg om ni gillar det. Glöm heller inte att ni kan följa mig både på instagram, facebook och via det månatliga nyhetsbrevet som är gratis att prenumerera på (ni behöver inte maila mig och fråga om det är gratis – jag lovar att det är gratis. Dessutom anger ni inte era kreditkortsuppgifter någonstans så vadan denna misstänksamhet?).

» Här hittar du fler goda recept som passar till påsk

Matjessill med ägg, brynt smör och citroncreme

För: 4 personer

Matjessill med ägg, brynt smör och citroncreme

500g små färskpotatisar
6 ägg
1/2 rött äpple
0,5 dl hackad röd lök
0,5 dl hackad gräslök
1 knippe färsk dill
50g smör
1 dl creme fraiche
1 msk citronsaft
2 paket hela matjesfiléer
1 liten burk röd rom
svartpeppar

1. Gnugga potatisarna rena. Koka äggen och potatisen var för sig i saltat vatten.

2. Tärna äpplet. Finhacka rödlök, gräslök och dill.

3. Smält smör i en kastrull på medelvärme. Rör om då och då och låt det vara i kastrullen till det fått en ljust brun ton.

4. Rör ihop creme fraiche med citronsaft och en nypa salt. Ställ svalt.

5. Fördela ut alla ingredienser och dra över ett varv svartpeppar. Servera med citroncremen. Riv gärna över lite pepparrot efter smak för mer pepprighet.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.