Matjessill med äpple och brynt smör

Traditionen med sill

Variera midsommarmaten med en tjusig tallrik med matjessill, äpple och brynt smör. Matjessill med äpple och brynt smör kan serveras som midsommarlunch, såväl som en förrätt. Vi ställer ofta fram burkar med sill som kompletteras med kokta ägg och potatis. Det här sättet är istället lite tjusigare, och gör också att man inte äter för mycket, vilket kan vara ett typiskt problem när det serveras sill.

Sill är en trevlig tradition som funnits sedan länge i Sverige, dock är det bara sedan början av 1900-talet som vi äter den med ägg och potatis till midsommar. Sill sågs förr som vardagsmat och fanns i de flesta hemmen runt om i landet. Alltså var det inget som åts till festligheter.

Goda recept med sill

Vad vi idag känner till som matjessill är ett fenomen som ursprungligen kommer från Holland. Här är sillen inte lika kryddad som i Sverige, men konceptet är dock detsamma – att sillen fiskas innan den blivit könsmogen. Översätter det holländska namnet maatjesharing betyder det jungfrusill. Om sillen ännu inte varit könsmogen är den fetare. Är sillen för mager blir filéerna hårda och torra. Är sillen fetare blir de mjuka. Alltså är sillens fetthalt en viktig parameter när man fiskar och gör matjessill.

» Fler recept med matjessill hittar du här

Matjessill med äpple och brynt smör

Matjessill med äpple och brynt smör

För: 4 personer

16 små färskpotatisar
4 ägg
50g smör
1 paket hela matjesfiléer
1/2 rött äpple
4 msk hackad röd lök
4 msk hackad gräslök
1 knippe färsk dill
1 dl gräddfil

1. Gnugga potatisarna rena och koka dem i saltat vatten tills de mjuknat. Spola dem i kallt vatten så tillagningen avstannar. Skär dem sedan till mindre bitar.

2. Koka äggen lätt hårdkokta och tärna dem sedan till mindre bitar.

3. Smält smör i en kastrull på medelvärme. Rör om då och då och låt det vara i kastrullen till det fått en ljust brun ton. Låt svalna.

4. Skär matjessill och äpple till mindre bitar. Hacka gräslök och rödlök. Snoppa dillen till små kvistar. Lägg ut sill, ägg, potatis och äpple på tallrikarna och ringla över det brynta smöret. Strössla över gräslök, rödlök och dill. Servera med gräddfil.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.