Matjessill med potatis, äpple, pepparrot och brynt smör

En rätt med sill att äta utomhus

Den här goda lilla rätten med sill serverade vi som en färdig förrätt på julafton – istället för att servera sill, ägg och potatis som folk tar av själva. Eftersom vi i Sverige äter Sill så fort det är en högtid passar den precis lika bra att servera till påsk och midsommar. När man har gäster och ordnar en sammankomst utomhus är det bra om rätterna redan är upplagda, som nu under Corona. Dock kan jag tycka att det oavsett är trevligt att ha gjort en uppläggning. Då blir det lite mer fine dining över det hela, och gästerna vet hur mycket som kommer att serveras.

Fira jul utomhus

Förrätt till jul, påsk och midsommar

Matjessill med potatis, äpple, pepparrot och brynt smör är en härlig kombination av smaker som passar mycket bra ihop. Ägg och potatis kan man koka i förväg och rödlöken kan man hacka och förvara i kylen. Det brynta smöret kan man också göra i förväg och sedan bara värma på – gör det i en liten kastrull, låt det ligga där i och ställ sedan kastrullen på plattan igen för att värma det. Eftersom äpple snabbt blir brunt är det bra att hacka det så nära inpå servering som möjligt. Servera rätten ljummen eller kall.

Vill du göra denna förrätt till fler personer dubblar du bara receptet. Det hela blir en riktigt enkel och god liten förrätt som passar till jul, påsk och midsommar. Och du, självklart kan du servera den inomhus, om du vill.

» Här hittar du fler goda rätter med sill

Matjessill med potatis, äpple, pepparrot och brynt smör

Matjessill med potatis, äpple, pepparrot och brynt smör

För: 4 personer

2 fasta potatisar (ca 300g)
3 ägg
50g smör
1/4 röd lök
1/4 rött äpple
1 burk matjessill (à 200g)
8 msk crème fraiche
färsk pepparrot

  • Koka potatisen i saltat vatten med skalet på i cirka 10–15 minuter, eller tills de är genomkokta. Låt potatisen svalna, skala den och skiva den sedan.
  • Koka äggen i cirka 7 minuter och tärna dem sedan med en kniv.
  • Ha ner smöret i en liten kastrull och låt det puttra försiktigt tills det får en ljusbrun färg. Vispa lite emellanåt. Ställ sedan åt sidan.
  • Finhacka rödlök. Kärna ur och tärna äpplet. Slå bort spadet från sillen
  • Fördela ut skivad potatis i skålarna och salta ett varv. Klicka på cirka 2 msk crème fraiche per skål och strö över hackat ägg och äpple. Lägg på sillbitar och ringla över det brynta smöret. Toppa med hackad lök och riven pepparrot.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.