Mättande sallad med Mifú strimlor, rostade potatishalvor och avokado

Annorlunda mat till hela familjen

April är här, och med det, våren och annan mat på tallriken. De mustiga grytor som hör vintern till kan med fördel bytas mot lättare rätter och fräscha råvaror. Ladda upp med goda middagar och häng med på den köttfria trenden. Denna mättande sallad med Mifú strimlor, rostade potatishalvor och avokado är en färgglad goding som passar hela familjen. Servera med den enkla apelsindressingen till. Eller varför inte prova med receptet nedan på ört-creme fraiche?

Mifú StrimlorAtt byta ut köttet på tallriken är både trendigt och smart. Fler och fler väljer att äta vegetariskt vilket gjort att det idag finns många alternativ att välja på. Det är alltså inte längre svårt att äta köttfritt och gott, varje dag.

Köttfritt till vardag och helg

I denna matiga sallad kommer proteinet från avocado, kikärtor och Mifú strimlor. Mifú är ett lakto-baserat protein som görs av ägg och laktosfri mjölk. Strimlorna är värmetåliga och steks innan de blandas ner i salladen.

Tillsammans med sparris, rostade potatisklyftor och ugnsbakade tomater får man en riktigt smakrik och färgglad sallad som passar till hela familjen. Servera som alternativ till kött, fisk eller fågel, vare sig du vill laga något lyxigt till vardag eller helg.

MiFú naturell och med Paprika-Chili

Till detta recept valde jag Mifú Paprika-Chili som bjuder på god smak från paprika och lite sting från chili. Den som vill ha det mildare kan förstås byta mot Valio Mifu Strimlor Naturell. Dessa har en smak som kan liknas vid mozzarella. Texturen är relativt kompakt och tuggig och påminner lite om en mjukare och ”gnällfri” variant av halloumi.

Strimlorna med paprika och chili ser faktiskt lite ut som kyckling till utseendet när de är stekta. Perfekt tänker jag, som var skeptisk till både det ena och det andra som barn, dock just inte till kycklingstrimlor. Eftersom Mifú strimlor är laktosfria går denna maträtt att äta även om man inte tål laktos. Servera med apelsindressingen, alternativt ört-creme fraichen som görs med laktosfri creme fraiche. Eller varför inte både och?

» Här hittar du fler köttfria recept

Mättande sallad med MiFú strimlor, rostade potatishalvor och avokado

För: 4 personer

Mättande sallad med Mifú strimlor, rostade potatishalvor och avokado

900g småpotatis, fast sort
400g småtomater i blandade färger
2 paket Mifú strimlor Paprika-Chili
1 knippe grön sparris
1 burk kikärtor
1 röd lök
2 avokado
75g machésallad
1 dl solrosfrön

Apelsindressing:

1 apelsin
0,5 dl olivolja
salt, peppar

Ört-crème fraiche:

2 dl crème fraiche
1 tsk persillade

  • Gnugga potatisarna rena och halvera dem. Halvera tomaterna. Rada upp potatisen i ena änden av en ugnsplåt och tomaterna i andra. Salta ett varv och ställ in i 225°C i vanlig ugn eller 200°C i varmluftsugn i 20 minuter. Ta ut och lyft över tomaterna till ett fat. Ringla gärna över ett varv smör över potatisen och ställ tillbaka i ugnen. Låt potatisen rostas i ytterligare 20 minuter, totalt 40 minuter.
  • Skär bort den träiga delen längst ut på sparrisen. Skär sparrisen till mindre bitar och koka i saltat vatten i 3 minuter. Slå av vattnet direkt. Skölj kikärtorna och skär löken till tunna klyftor. Tärna avokado. Stek Mifún så den får yta runt om. Strössla över löken och låt den mjukna i eftervärmen i pannan.
  • Rör ihop apelsindressingen med saften från en apelsin samt olja, salt och peppar. Rör ihop creme fraiche och persillade till ört-crème fraichen. Servera till salladen.
  • Varva potatishalvor, tomathalvor och Mifú med sparris, kikärtor, lök, avokado och machésallad. Strössla över solrosfrön.

Receptet på medelhavspasta med Mifú, fetaost, soltorkade tomater och basilika är ett sponsrat samarbete med Valio.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Denna mättande sallad med Mifú strimlor, rostade potatishalvor och avokado är en färgglad goding som passar hela familjen. Servera med ört-creme fraiche.