Matig sallad med skinka, halloumi och blodapelsin

Recept på italiensk sallad

Eftersom jag drar till Italien idag tänkte jag passa på att bjuda på ett medelhavsinspirerat recept, nämligen en matig sallad med skinka, halloumi och blodapelsin. Nu när värmen till viss del har infunnit sig och vårkänslorna spritter i kroppen kan det vara fint att lyxa till sig med ett glas rosé och en matig sallad till kvällen. Även om vi kylslagna nordbor gillar att dra fram grillen i samband med detta så behöver man faktiskt inte göra det varje gång.

Halloumi

Medelhavsinspirerad köttsallad med blodapelsin och linser

Enkel och smidig sommarmat

Den här salladen behöver bara en stekpanna att leka med, sedan är det bara att hoppa ut i solen och njuta av kvällens sista strålar. Får man inte tag i blodapelsin går det lika bra med helt vanlig orange sådan. Man behöver heller inte blötlägga linserna, gör man det blir de dock större och får en förkortad koktid. Men som sagt, inte ett måste.

» Här hittar du fler recept på goda sallader

Matig sallad med skinka, halloumi och blodapelsin

För: 4 personer

Matig sallad med skinka, halloumi och blodapelsin

Sallad:

2 dl torkade puy linser
150g haricots verts
2 morötter
1 dl solrosfrön
200g halloumi
1/2 röd lök
10 bitar soltorkade tomater
100g prosciutto
100g tapas salchichon
100g blandad sallad (mangold, maché, rucola)
2 blodapelsiner

Vinägrett:

balsamicovinäger
extra virgin olivolja
salt, peppar

1. Blötlägg linserna några timmar i förväg, gärna upp till ett dygn. Skölj linserna och ångkoka med salt cirka 20 minuter.

2. Skala morötterna och skala sedan ner resten till flagor med en potatisskalare. Fräs upp olja i en stekpanna och ha ner solrosfrön och morotsflagorna. Salta och stek sedan ett par minuter under omrörning.

3. Koka upp saltat vatten. Snoppa bönorna och koka dem hela i ca 5 minuter.

4. Skär halloumin till skivor och stek på hög värme så att bitarna får yta.

5. Tunnklyfta rödlöken, skär apelsinklyftorna till mindre bitar och strimla de soltorkade tomaterna. Varva allt på tallrikarna och avsluta med att ringla över balsamicovinäger, olja och lite salt och peppar.

Matig sallad med skinka, halloumi och blodapelsin

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.