Medelhavsinspirerad sommarsallad

Mat som kan lagas utomhus

Alltså vilken sommar vi haft. Solen och värmen har knappast uteblivit vilket gjort att man både kunnat grilla en massa godsaker och ätit maten utomhus. Vi som har ett utekök har nästintill bott utomhus. I vårt utekök har vi både kokplattor, kylskåp, avlopp och rinnande vatten. Det gör det enkelt när man ska laga maten och att man slipper springa ut och in. Ibland står det mig hur himla lyxigt det är. Det var framför allt en kväll när jag stod där och det var helt tyst och man bara såg en rovfågel sväva lång bort över träden. Bortom vår tomt ligger nämligen inget mer än skog och ängar. Det är lätt att bli hemmablind och ta saker för diven, och nu gar vi dessutom bott här i 1,5 år sedan coronapandemin drog igång.

Till sommaren passar det med enkel middagsmat

När vi lagar maten utomhus blir det allra oftast någon typ av protein på grillen så som kyckling, kött, fisk eller vego. Till det hela gör vi en god sallad och en enkel sås. En Medelhavsinspirerad sommarsallad med risoni, soltorkade tomater, kikärtor och oliver är utmärkt att svänga ihop till det grillade. Salladen kan man göra i förväg och förvara i kylen fram tills det är dags att äta. Vill man ha salladen lite ljummen kör man den bara hastigt i micron. Man kan så klart också bara ta fram den i god tid så att den inte är kylskåpskall – cirka 30 minuter innan.

Vill du göra salladen glutenfri byter du rionin, som är en pastasort, mot vanligt basmatiris. Har du ingen babyspenat går det fint att byta mot exempelvis rucola eller machésallad. Servera salladen till en grillad bit kyckling, kött, fisk eller vegetariskt samt en god sås.

» Här hittar du fler recept på matiga sallader

Medelhavsinspirerad sommarsallad

Medelhavsinspirerad sommarsallad

För: 4 personer som tillbehör

3 dl risoni
1/2 rödlök
8 bitar soltorkade tomater i olja
0,5 dl hackad gräslök
70g babyspenat
1 tetra/burk kikärtor (á 400g)
1 dl kalamataoliver
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
några stänk tryffelolja
salt, peppar

  • Koka risonin enligt anvisningen på förpackningen.
  • Hacka rödlök, soltorkade tomater och gräslök. Skölj babyspenat och kikärtor.
  • Blanda allt med risoni och kalamataoliver. Rör ihop balsamvinäger med olja och ringla över. Stänk över lite tryffelolja och salta och peppra. Jag har även dekorerat min sallad med lite hemodlade ärtskott.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.