Melon med skinka och vintips

Melon med skinka och vintips

En riktig klassiker att servera som förrätt på sommaren är melon med skinka. Det är somrigt, gott och lätt att laga. Ska man göra en huvudrätt på fisk är det också trevligt att börja med något på kött. Jag kan också rekommendera att servera melon och skinka som en del i buffé. Gör dem i mindre munsbitar och lägg upp på ett fat så folk kan ta själva.

Vin till förrätten

Det lite knepiga till vissa recept är att hitta ett passande vintips. Att välja vin är trots allt inte alltid helt lätt, för när allt kommer till kritan finns det många smaker och strukturer att ta hänsyn till. I denna rätt samsas sötma och syrlighet från melonen tillsammans med sälta från skinkan. Själva melonsmaken kan man också gärna plocka upp i vinet genom att välja ett vin som har smak av melon eller tropisk frukt. Leta alltså efter ett vin som har det i sin smakbeskrivning.

Chardonnay från Australien

För att du ska slippa göra hela jobbet själv har vi hittat det perfekta vinet till denna goda förrätt; nämligen det prisvärda vinet Rawson’s Retreat Chardonnay från Australien. Detta vin görs på druvan chardonnay och bjuder på smak av tropisk frukt, citrus, honung och gröna äpplen. Det passar bra till lättare rätter och är ett trevligt val till sommarens rätter. Då det har ett bra pris, 75 kronor, kan man gott köpa en flaska extra.

Vilken melon ska man välja?

De flesta väljer gärna honungsmelon till detta recept, men välj gärna en sötare melon som nätmelon eller Piel de Sapo, även kallad grodskinnsmelon. Honungsmelon har lite mindre sötma och även lite mindre smak vilket lätt kan hamna i skymundan från den salta skinkan. Vad gäller skinkan funkar det både med serrano, parma eller någon annan lufttorkad sort i tunna skivor. Även galiamelon kan funka fint. Glöm inte att ha på en skvätt balsamvinäger över det hela så blir det riktigt gott.

» Fler recept med vintips hittar du här

Melon och skinka med passande vin

För: 4 personer

Melon med skinka och vintips

1/2 nätmelon eller Piel de Sapo (grodskinnsmelon)
8 skivor rökt eller lufttorkad, skivad skinka
balsamvinäger

1. Skär melonen till klyftor och lägg upp en till två skivor per tallrik.

2. Lägg upp den rökta skinkan och ringla över lite balsamvinäger. Servera med det rekommenderade vinet nedan.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.