Melon- och mozzarellabollar med lufttorkad skinka och mynta

Fräsch plockmat till buffé

Påsken väntar runt hörnet och vårkänslorna börjar spritta i min kropp. Att kyla och snö kan dyka upp när som helst vet vi alla – för egen del har jag otaliga gånger firat stått vid majbrasan i skidbrallorna. Trots det är jag nu inställd på att det ska bli vår. Till våren och påsken är jag sugen på färgglad mat, som dessa melon- och mozzarellabollar med lufttorkad skinka och mynta. Förutom att vara en färgklick på matbordet är det också en smakrik och härlig vårrätt som passar fint att servera på en buffé.

Antingen serverar man rätten som på bilden upplagt i en skål, eller så trär man upp det hela på spett så gästerna kan förse sig av färdiga munsbitar. Använd mozzarellabollar och skeda ur melonen med ett kuljärn så blir det hela tjusigt.

Söta melonsorter

Melonsorten jag använt till detta recept kallas för Galia. Galiamelonen är en rund och gulaktig till ockrafärgad melon med ljust nätmönster på skalet och ett gulgrönt till vitaktigt fruktkött. Smaken är söt och fin och passar bra till sältan i lufttorkad skinka. Självklart kan man använda andra melonsorter.

Exempelvis honungsmelon som är avlång melon med gult skal och gulvitt till ljusgrönt fruktkött. Denna är inte fullt så söt som galiamelonen (enligt min mening). Man kan också använda nätmelon eller cantaloup som är vanliga att hitta i butik. Dessa är väldigt lika en galiamelon på utsidan tack vare att de också har ett nätmönster på skalet. Dock är dessa grönare snarare än gula i skalet och har ett orange fruktkött. Dessa två är också söta melonsorter. Här kan du läsa mer om olika melonsorter.

» Här hittar du fler recept som passar till buffén

Glöm förresten inte att du kan använda den fiffiga receptgeneratorn här i Landleys kök för att kombinera kriterier och hitta ett passande recept.

Melon- och mozzarellabollar med lufttorkad skinka och mynta Melon- och mozzarellabollar med lufttorkad skinka och mynta

För: För 4-8 personer (som plock)

1 galiamelon
70g lufttorkad skinka, ex serrano
250g mozzarellabollar (2 paket)
1/2 kruka mynta

1. Halvera melonen och ta bort kärnhuset. Skär till ut små bollar med ett kuljärn.

2. Halvera den lufttorkade skinkan på längden och linda runt några av melonbollarna.

3. Slå bort vattnet från mozzarellan. Varva all ti en skål och dekorera med myntablad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.