Midsommarsill med rabarber och dill

Sill till midsommar

Vilken vår och försommar vi har haft! Solen och värmen har lyst med sin närvaro, och visst är det underbart. Det har känts lite som att vara utomlands. Nu är det i alla fall dags för den årliga traditionen att kånka in och ut matbordet. Jag talar förstås om misdommarafton. Om vädret är på vår sida denna gång återstår att se.

Madeleine Landley ätligt ogräsHur vädret än bestämmer sig för att vara är det i alla fall tradition att äta sill, ägg och potatis. Många passer också på att grilla något gott och att mumsa i sig en god Janssons Frestelse. Det är lite lustigt att vi vid varje högtid äter sill. Men det är ju å andra sidan så himla gott, så varför inte?

Enkelt och snabblagat recept

Den som är lite tveksam till sill i sin enkelhet, eller bara vill variera den klassiska sill-lunchen kan förstås prova något av dessa recept på Matjesgratäng med potatis, gul lök och svarta oliver och Matjes- och Västerbottenspaj. Denna Matjessill med ägg, brynt smör och citroncreme är också ett otroligt populärt recept.

Denna midsommarsill med rabarber och dill görs av en bas på matjessill. Det gör den smakrik och god. Man kan självklart använda vanlig minutsill eller inläggningssill om man så vill. Eftersom den görs med en färdig, smaksatt sill går den kanonfort att göra. Du kan göra den precis innan det är dags att sätta sig till bords. Det är bara att blanda matjessillbitarna med den goda såsen som man enkelt rör ihop av creme fraiche och smaksätter med färsk rabarber, hackad gul lök och dill. Rabarber är en klassisk råvara under den svenska sommaren. Och visst passar rabarber, tack vare sin syrliga smak, perfekt till sill.

» Här hittar du fler goda sillrecept

Midsommarsill med rabarber och dill Midsommarsill med rabarber och dill

1 burk

80g rabarber
1/2 gul lök
2 msk hackad dill
2 dl creme fraiche
1 burk matjessill

  • Finhacka rabarber, lök och dill. Rör ihop allt med creme fraiche.
  • Häll av lagen från matjessillen – spara den i en burk till något annat. Blanda sillen med såsen och ställ den svalt, minst en timme.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.